Den stora stolflytten

(null)

Hobbiten studsar runt på sitt läger och herr J och jag njuter av att bara vara i de enkla vardagligheternas värld. Att rensa ur kylskåpet på halvtomma burkar med gelé och marmelad, träna och att få upp kopparsticken vi renoverat. Det projektet ledde i sin tur till den stora stolflytten. Häng med. 

De första åren, när det bara var vi brukade alltid herr J hoppa upp ur sängen och springa ned till "Linkan", vårt närmaste bageri och köpa färska frallor, alla dagstidningar och bjuda mig kaffe och frukost på sängen. Så brukade vi ligga där med alla skjutdörrar öppna, läsa tidningen och se ut över tre rum i fil. När Hobbiten är hemma är frukostarna lite mer kaosartade och därför har vi återtagit den här traditionen när junior är på läger en helg i månaden och vi är hemma i stan.

Avkoppling för mig generellt sett är att strosa runt i nattlinnet med en kopp kaffe och bara plocka och pyssla. Extra roligt är det att få göra det bästa jag vet, med Honom som är det bästa jag vet. 

Vi har renoverat två antika kopparstick. Bytt trasigt glas, förstärkt ramen på den ena och bytt till syrafritt papper. Den ena, med motiv från Bayonne, kommer från min mormor. Den har jag haft sedan min första studentlägenhet i Växjö. Båda har vi senast haft uppe på Solåkra. Så det kändes kul att få upp dem i vår solgula hall. Själva tavelplaceringen gick relativt fort, men sen...

Den röda mattan hänger kvar sedan rummet var rött. Den är dessutom lite i minsta laget nu när vi inte har bokhyllor och senbarockskåpet här. Jag tror att jag vill ha en ljust grå och ganska enkel matta här. 

Vilken stol passar bäst tillsammans med tavelväggen och paraplystället "Teste antiche" från Fornasetti?

(null)
1. Børge Mogensens Huntsmans chair gör sig ju faktiskt ganska bra här, Men så tycker jag inte att den lyfter paraplystället.

(null)
2. Huntsmans chair utan paraplyställ blir bättre, men vad gör vi då av paraplystället? Dessutom  har stolen egentligen funnit sin plats i vardagsrummet. 
(null)
3. Fornasetti och Fornasetti  blir lite kala på kaka. Två spännande föremål ihop blir trist istället för oväntat, tycker jag. 
(null)
4. Gustavianskt då? Nej den vita stolen, som är väldigt fin i detaljerna, försvinner helt i det här sammanhanget. Den står bättre i sovrummet mot en grå vägg.
(null)
5. Karl Johan stolen har en bättre färg för rummet men jag tycker att uttrycket spretar lite. Vi har ju en 1700-tals sekretär på vänstra långsidan som spelar huvudrollen. Fast när jag ser detta på bild tycker jag att detta är riktigt snyggt.
(null)
6. Större stilstolen i rokoko då? Ska vi rocka  rokoko? Vi provar först med en trotjänare från Solåkra. En stilfåtölj med dyna. Nja den blev lite för dominant. 
(null)
7. Lilla stilstolen i rokoko tycker jag passar mycket bättre. Formen funkar med resten av inredningen och lyfter fram paraplystället. Inte minst med den orange kudden. Så får det bli!

Tycker du att vi valde rätt? Eller hade du valt annorlunda?

#1 - - Inger:

Intressant att följa ditt resonemang och jag håller helt med om ditt val av stol.
Dessutom tycker jag om den röda mattan i hallen, möjligen något liten.
Har själv en sådan matta i hallen, tåligare matta finns inte. Sedan gillar jag värmen den tillför.

Fin söndag till er.

Svar: Hej Inger, så roligt att du också tycker att vi valde rätt. Den röda mattan ser it som ett frimärke nuförtiden. När vi hade bokhyllor som ett L där sekretären står och den djupa senbarock-byrån här kändes mattan lagom. Jag älskar den här typen av mattor. Leriga skor, grus och så vidare spelar ingen roll. Den tål, som du skriver, allt. Värdesätter din kommentar om att den tillför värme. Funderar vidare. Trevlig söndag
Ann-Charlotte

#2 - - Anonym:

fornasetti så klart.😘😘😘

Svar: Så roligt att du tycker att Fornasetti-stolen blev finast. Så hade vi det faktiskt ett tag
Ann-Charlotte

#3 - - Tine:

Så bra innlegg! Jeg er også helt enig i valget av stol. Det er så kul og interessant å få følge med på hvordan dere langsomt og gjennomtenkt endrer og gjør det allerede hyggelige og vakre hjemmet (og sommarstugan) enda finere. Og veldig inspirerende hvordan dere blander gamle/ antika föremål, nyere design og saker som er litt "udda". Klassisk med en twist! ;-)

Svar: Hej Tine, så roligt att du hittat till min blogg och att du gillar just det som är det jag försöker förmedla. Du sammanfattar min stil bättre än jag själv gör, haha. Värdesätter din kommentar. Jag tror att ett hem skapas av årsringar och det är så roligt att du just fastnar för det.

Jag har norska vänner i Oslo som betyder mycket för mig. Önskar dig en fin kväll och vecka.

Ann-Charlotte

#4 - - annika stiernstedt:

Intressanta spörsmål och så bra att du har så många stolar att välja mellan. Egentligen tycker jag att väggen är för liten för både paraplyställ och karmstol. Antar att ni behöver något att sitta på när ni tar på och av stövlar t ex. Tror att en pall eller taburett skulle vara det bästa, som fyller den funktionen men som inte konkurrerar med paraplystället. Jag tycker också att paraplystället kunde få spela "första fiolen" och inte få konkurrens av kopparsticken. Kan det inte stå till vänster (från insidan) om dörren?
Kul att du delar med dig av dina funderingar och inbjuder till dialog.
Lycka till!
Annika

Svar: Värdesätter alltid dina kloka och stilsäkra kommentarer, Annika. Vi har haft paraplystället på motsatt sida tidigare. Det är värt att prova den där igen. Intressant också idén om en enklare pall. Jag tar till mig och funderar.
Ann-Charlotte