Danska klassiker: Arne Jacobsen

Arne Emil Jacobsen (1902-1971) växte upp i ett tidstypiskt borgerligt hem, inspirerat av klunkestilen* med sirliga möbler, stuckatur och tunga gardiner. Som en motvikt lär han ha målat sitt pojkrum vitt. Efter internatet Nærum kostskole, där han mötte bröderna Lassen, började han som murare. Han drömde om att bli konstnär men fadern Johan övertygade honom om att arkitekt var ett bättre val. 1927 tog han examen från Dansk Kunstakademis arkitekturskole. Sedan dröjde det inte länge förrän han, år 1929-1930, öppnade sitt eget kontor i ett hus i Charlottenlund som han ritat och byggt. Inom några kilometers radie bodde och arbetade han med projekt i närområdet Faktum är att man inte behöver åka många kilometer för att uppleva stora delar av hans gärning och liv. Det räcker att åka längs Strandvejen.
*Klunkestilen var mäkta populärt i slutet av 1800-talet, den motsvaras av nystilarna i Sverige. Danska Nationalmuseets Klunkehjem från 1890 är en dansk motsvarighet till Hallwylska museet i Stockholm. Klunke kallas de bolltofsar som användes rikligt som dekoration på gardiner och möbler och klunkestilen.
https://natmus.dk/museer-og-slotte/klunkehjemmet/
"If a bulding becomes architecture, then it is art"
Citatet ovan är ett av hans mest kända. Kanske var det just de konstnärliga ambitionerna som gjorde att han alltid gestaltade sina visioner i akvareller och likt en scenograf tänkte i helheter. Jacobsen menade att inredningens design och byggnadens arkitektur skulle ses som en helhet som kompletterar varandra. På frågan varför, svarade han;
"Når en arkitekt har tegnet et hus med store vinduer, hvilket er en nødvendighed i dag for at trække dagslyset ind i disse meget dybe huse, vil gardinerne spille en stor rolle i arkitekturen".
För Jacobsen var det skillnad på att formge en byggnad och på arkitektur. Enligt Jacobsen blev en byggnad först arkitektur om den både är funktionell och vacker. Han skissade fram många olika alternativa lösningar innan han valde den bästa.
"Hvis arkitektur ikke havde noget at gøre med kunst, ville det være forbavsende let at bygge huse, men arkitektenes opgave - hans vanskeligste opgave - er altid at vælge".
Redan under tidiga 30-talet inledde han ett samarbete med möbeltillverkaren Fritz Hansen, men de flesta möblerna kom inte i produktion förrän på 50-talet.
Trädgårdsintresse på pränt under Sverigetiden
När Köpenhamn ockuperades under andra världskriget fick Jacobsen och hans familj, under åren 1943-45, fly över Öresund till Sverige. Kriget kom väldigt nära. Under åren i Sverige ockuperades hans gamla internatskola av tyskarna och sprängdes.
Det många inte vet är att Jacobsen också formgav textilmönster och tapeter, inte minst under åren i Sverige. Bland annat för NK. Jacobsens stora trädgårdsintresse fick bokstavligen blomma ut i mönsterprakten. Hans lilla radhusträdgård, omtalad nedan, innehöll inte mindre än 300 olika växter. Borås tapeters kollektion Scandinavian designers innehåller bland annat mönstrena Kejsarkrona och Klöver samt de mer strama Trapez och Ypsilon.
Borås tapeters Scandinavian designers collection - Arne Jacobsen


Bostadsområdet Bellavista | 1933-34 | ligger längs Strandvejen och blev Jacobsens första stora projekt. Området var starkt inspirerat av Bauhausarkitekturen i både Tyskland och i Tel Aviv. Gentofte kommune hade redan några år tidigare låtit Jacobsen formge byggnader vid Bellevue-stranden och ville fortsätta i samma anda. Stranden, Teatern och bostadsområdet brukar ibland kallas Den hvide by, den vita staden.
Bellavista består av 68 mindre lägenheter i en u-formad konfiguration bestående av tre flyglar omkring en gräsmatta. Den vita fasaden med rundade hörn och fönsterbågar i teak gav huset både ett enkelt och exklusivt uttryck. Alla lägenheterna har två rum med vy över Öresund. Från balkongen kan man också se stranden och Bellevue Teatret.




Projekt 2. Efterkrigstiden 1945-53 - Søholm rækkehus, Klampenborg.
The Architectural Review beskrev husen: "Det mest anmärkningsvärda med husen är det sätt, som arkitekten har förvandlat enkla radhus med två fasader till en tredimensionell komposition med nästan lika många facetter som en välslipad diamant."
Produkt 2: Dörrhandtaget
Radhusen har många specialritade lösningar, som garderober, räcken och annan fast inredning. Jag valde dörrhandtagen för att det illustrera hur Jacobsen återanvänder formgivning och anpassar dem något till ny miljö. Det här är en
förlaga till AJ111 som Jacobsen senare ritade till SAS Royal Hotel. Här är dörrhandtaget i gul metall och på Royal i vit metall.
Läs om SAS Royal Hotel på stiligahem
Den kreativa processen är lika omfattande oavsett vad det gäller och därför ser man ofta i hans projekt ting som återkommer. Så här säger han i en intervju:
"It may sound affected – but it is the act of creation itself, and its equally exhilarating whether one is working on a teaspoon or a National Bank.


Produkt 3: The Bankers Clock
Till Danmarks Nationalbank formgav Arne Jacobsen en av sina mest ikoniska klockor, med en konkav glasfront som gör att den nästan svävar på väggen. Den finns på många platser i byggnaden, bland annat här på bilden som är en utställningsutrymme. Läs en fantastisk skrift om byggnaden och dess fantastiska interiör. Interiörbilderna i inlägget är faksimiler från skriften, så ni förstår vad som väntar. Magical. Om Danmarks Nationalbank (Pdf)

Klockor är förövrigt en återkommande detalj i Arne Jacobsens projekt, se exempelvis Texacomacken ovan. Till varje plats skapade han en speciell urtavla. Idag finns Jacobsens urtavlor i ett antal storlekar, från vägghängda till armbandsur och säljs via Rosendahl-design. Station formgavs för elvaruproducenten LK (1941), Romantill Århus Rådhus 1942, City Hall för Rødovre Rådhus (1956). Arne Jacobsen watches säljer Jacobsens ikoniska formgivning på klockor.
- Arne Jacobsens stolar och SAS Royal Hotel på stiligahem.se
- Danish design review skriver en intressant artikel där de blandannat studerat hur Jacobsen använt klassiska proportioner och element i sina planlösningar och hur de blev mer komplexa med tiden.