Kassettaket i patriciervillan på Lidingö

(null)
Välvda kassettak är inget man ser varje dag. Men ser man det i Sverige är huset troligen byggt så där runt förra sekelskiftet. Det här återfinns i en Patriciervilla byggd 1910.

Kärleken till hus från den här tidsperioden vet inga gränser. Jag har bott i ett hus som är tre år yngre i nästan 15 år. Fortfarande kan jag bedåras över fodersocklar, dörrfoder, bröstningar och de 40 cm djupa fönsterbrädorna. Det är något med proportioner och kraft i den här arkitekturen som är en estetisk fullträff i mitt tycke. Jag känner mig så otroligt lyckligt lottat över att få bo i en dröm. Vi har inget kassettak men väl 5-6 meter till taket i vardagsrummet. Fastän volymen i rummet är stor känns det ombonat. Och så tror jag att det är här också.

När huset bygdes var taket sannolikt målat, troligen i flera kulörer och kanske till och med dekorerat med ornament a la tidsandan. 

Egentligen tycker jag inte att själva inredningen här är så utmärkande, frånsett taklampan. Arkitekturen i rummet är däremot spännande och lockar till egna tankar. Hoppas att det inspirerar dig också. 

Den här takhöjden kräver sin lampa. Här hänger inte bara en, utan två Taraxacum 88 av Achille Castglioni för Flos. De är en av mina favoriter och kräver sin plats. Och sin plånbok. Taraxacum är förövrigt latin och betyder maskros. 

Maskrosinspirationen bland lampor har jag bloggat om tidigare
Lysande ogräs 
Barockstolar och taklampor
Danska klassiker och Taraxacum
(null) 

(null)

(null)

(null)

Foto: Wrede fastighetsmäkleri 

#1 - - Tine:

Så enig med deg. Jeg er heller ikke så begeistret for innredningen her, men taket, gulvet, vinduene og dørene - helt fantastisk! :-)

Svar: Ett riktigt drömtak, eller hur? Jag tror att taket varit målat, kanske till och med ornamenterat. Önskar dig en fin dag
Ann-Charlotte