Steltons vattenkanna original

(null)
I år är det 60 år sedan Stelton startades av de två lumparkompisarna Niels Stellan Høm og Carton Madelaire. Det firar företaget på olika sätt. Bland annat med att återuppta Peter Holmblads ikoniska vattenkanna Original, från 1978 i produktion. Kannan i rostfritt stål kommer ut i butik i mars. Jag längtar. 

Stelton

Namnet Stelton kommer alltså av bådas förnamn. De köpte en verksamhet som hette "Dansk Rustfrit" i Fårevejle i Danmark och producerade en såsskål som genast blev succé, även utanför Danmark. Rostfritt stål låg i tiden. När Peter Holmblad tillträdde som 1963, först som exportchef och senare som vd och ägare, hade han en vision om modern formgivning som skulle särskilja Stelton från andra producenter. Han diskuterade detta med sin styvfar under en familjemiddag. Styvfadern, ingen mindre än   Arne Jacobsenskissade då lite snabbt ett utkast till det som skulle bli  Cylindaserien  på en servett. Efter tre års produktutveckling lanserades serien 1967. Därefter följde flera framgångsrika formgivarsamarbeten, bland annat med Erik Magnussen. Han ritade den ikoniska  termoskanna EM77  under Holmblads ledning.

Det känns extra roligt  att Peter Holmblads egen formgivning nu åter kommer i ljuset genom att vattenkannan tas åter i produktion igen. 

Hemma hos mig finns flera Steltonprodukter: Vattenkokaren i Classic-serien och Holmblads servetthållare. Jag har några skålar från undervarumärket Rig-Tig som gör fina funktionella saker i roliga färger. 
(null)

Foto: Stelton
#1 - - Tine:

Interessant og lærerikt! :-) Og kannen er supersnygg.

Svar: Jag har länge önskat mig en tidlös vattenkanna, som denna. Kul att du också gillar den
Ann-Charlotte

#2 - - Tine:

Interessant og lærerikt! :-) Og kannen er supersnygg.

#3 - - Madeleine:

Kul att du skriver om detta. Jag har letat länge efter en tidlös vattenkanna men inte hittat just denna i butik som jag tycker är snyggast av dem alla. Snart mars!

Svar: Precis så är det här också. Jag har också letat efter en tidlös kanna och den här uppfyller alla kriterier. Då är vi fler som kommer att shoppa i mars när den kommer ut i butik
Ann-Charlotte

#4 - - Madeleine:

Tror du NK tar in den? Du verkar ha koll ;)

Svar: Hej Madeleine, NK porslin har varumärket Stelton så jag gissar det. Vet dock inte
Ann-Charlotte

#5 - - Madeleine:

Vi kanske möts vid vattenkannorna ;)! Du får lägga upp på bloggen när du köpt den!

Svar: Det lovar jag att göra
Ann-Charlotte