Den nationalromantiska öppna spisen på Eriksberg

 
(null)
Eriksbergsområdet på Östermalm har en alldeles särskild karaktär. Det ligger både centralt och lite avsides på en kulle mellan Karlavägen och Birger Jarlsgatan. Många av husen är byggda i tegel omkring förra sekelskiftet, som den här lägenheten med sin underbart tidstypiska öppna spis. 
 
Fiskbensparkett på golvet och blyinfattade fönster som skänker ljus åt rummet. Spisen kan ha varit vit från början, men mer sannolikt cementfärgad. Kanske med målade stiliserade blommor i blått och brunt omkring spiselkransen. Runt år 1900 var mustiga färger på modet. Och jag föreställer mig att det kan ha varit gula väggar för att ta upp färgen i fönstret, kanske nougatfärgat. Jag föreställer mig socklar och dörrar i brunt. Kanske var det istället tapeter. Med våra ögon var det långt ifrån ljust och fräscht. Jag tycker att det är roligt att fundera över sånt här, särskilt i hus från den här tiden. (null)
Så härligt att kliva in i den här lägenheten och mötas av en öppen spis.
(null)
Blyinfattade fönster precis som i vårat hus. 
(null)
Jag kunde inte låta bli att ta med det här fönsterpartiet, som jag tycker är mycket vackert.
 
Eriksbergsområdet har fått sitt namn efter den egendom som låg här. På 1700-talet köptes egendomen av Timmermansorden och på 1920-talet byggdes det stora hus som gör området så speciellt. Förr var detta inga mysiga kvarter. Längs Birger Jarlsgatan ja faktiskt från Brunnsviken via Clas på Hörnet till nuvarande Brunnsviken gick en å, kallad rännilen. I närheten av Eriksberg, vid Jarlaplan och Eriksbergsplan, mynnade den ut i en vattensamling som kallades Träsket. Nuvarande Eriksbergsplan hette på 1790-talet Träsktorget men 1865 bytte det namn till Roslagstorg. På den tiden var nuvarande Östermalm och Norrmalm mer åtskilda än idag.  Träsket var ingen mysplats direkt, utan användes delvis som en sopstation delvis för tvätt. Med åren fylldes sjön igen och nu är det bostäder här. 
 
(null)
Här på bilden kan du se Träskets omfång och placering över en karta från 1940-talet.
 
Östermalm har alltså inte så länge varit just Östermalm. Före 1885 hette området Ladugårdslandet och var inte märkvärdigare än någon annan plats i Stockholm. "Malm-ändelserna" kommer av de stora malmgårdarna som låg på varje malm. 
 
#1 - - Karin:

Kul och intressant! För länge sedan bodde vi ungefär i hörnet av Rådmansgatan och Karlavägen, trivdes jättebra i området där men med två små barn så flyttade vi. För inte så länge sedan gick min dotter och jag förbi i kvarteret och hon sa längtansfullt: "Men mamma, hur kunde ni sälja en 4:a i de här kvarteren?" På den tiden var räntan 15% och över 100% några dagar så den lägenheten man inte behövde sålde man, även om lånen inte var så stora så ville man inte chansa, det var inte gratis att låna då och räntan gick upp och ner, mest upp!

Svar: Jag minns räntorna på 15% och 19% när jag köpte min första lägenhet. Det är verkligen lätt att vara efterklok, men då var det helt otänkbart att ha ett ränteläge som nu. Och vi som var med då vet att saker som är självklara nu kan ändras. Då kanske inlägget väckte lite minnen även om ni kanske bodde i något av 20-talarna. Runt Rådmansgatan -Karlavägen finns det många fina lägenheter från den tiden
Ann-Charlotte