Det gröna köket

(null)
En av mina instagramvänner, Nadia, visade de här bilderna som är produktbilder för golv i samarbete med ett färgföretag. Vi funderar kring de sista besluten för att kunna beställa vårt nya kök. En sådan fråga är kulör. På de här bilderna har köket en färgton som ligger nära det jag funderar på. I allafall som det uppfattas på bilderna.
 
Jag målade vårt slitna kök i en lindblomsgrön linoljefärg när vi flyttade in. Den gröna färgen drar åt det gula hållet och det känns som solen lyser även den mörkaste vinterdag. Jag tycker mycket om den och från början hade jag nog tänkt att det nya skulle få samma kulör. Men nu är jag lite tveksam. Det finns fyra aspekter som fått mig att fundera i en ny riktning:
  1. Förstärka höjden och minska rörigheten. Vi kommer att ha släta vita överskåp och gröna underskåp. Vi har normalhögt tak, men vill förstärka höjden med det ljusa och de lodräta linjerna som skåpen ger, samt minska det lite röriga intryck som de liggande timmerstockarna ger genom att låta överskåpen bli "osynliga". Av dessa anledningar kommer vi att ha helt släta luckor.
  2. Målar man bara underskåpen kan man ta i lite mer. När man väljer att bara måla underskåpen behöver kulören på det målade lite mer tyngd och djup, tycker jag. De behöver förstärka varandra.
  3. Matcha en mörkgrön vedspis på sikt. Herr J har siktat in sig på att vi ska byta ut vedspisen till en lite bredare Lohberger i grönt. Då kan vi göra vedugnsbakade pizzor och det är ju aldrig fel. Vi som båda gillar Wagneropera har kallar spisen för Lohengrin, hehe. Den kommer att bli ett blickfång i köket och då kanske vi ska välja en kulör som lyfter fram den ännu mer. Dagens kulör ligger inte i samma ton, tyvärr.
  4. Vi har landat i en färgfamilj och stil som vi tycker passar både huset och oss. Att måla köket var bland det första jag gjorde när vi flyttade hit. Nu har vi bestämt oss för hur det ska se ut i det närliggande arbets/gästrummet samt i vårt sovrum som ligger åt det andra hållet. Och eftersom köket hos oss verkligen är husets hjärta, så ska kulören här sätta tonen. 
Kulören på bilden ska enligt utsago vara den här och den är alldeles för grå för min smak. Jag vill nog hellre ha den här, i så fall. Golvet är det här
 
(null)
Det ser ut som om köket är ett fint sekelskifteskök där man bara målat ytskikten och kaklat om. Tapeten på väggen är William Morris Pimpernel och stolarna är klassiska Ton 18, från Thonet
(null)
Kaklet, som ger det fina sekelskiftesuttrycket, påminner om Gysinges Prinsen. Något jag också gillade är den rostfria sektionen ovanför spisen där man kan hänga saker. Jag skulle gärna vilja ha något motsvarande för att hänga mina knivar.
(null)
Den lilla "tallrikshyllan" för brickor och skärbrädor är också en fin idé. 
 
 
Fler gröna kök på stiligahem.se
Ernsts lilla gröna  
 
Foto: Tarkett och Alcro
#1 - - Anonym:

Grönt är skönt...tänk bara på att ju starkare färg ju snabbare tröttnar på den... Men kör på. Kul med färg på landet./G 😘😘😘

Svar: Intressant tanke kring det man tröttnar på. Funderade en stund på det. För egen del handlar det nog om rätt kulör. Jag gillar en viss typ av kulörton, inte för klart och inte för mjölkigt. Jag har ett orange skåp som jag haft i 30 år och fortfarande älskar.

Önskar dig en fin helg
Ann-Charlotte

#2 - - Ann:

Måla en skiva i den tänkta kulören och se hur den ter sig i dags- och kvällsljus, så blir du tryggare i ditt färgval. Fint med en grön tråd i ett sommarhus!

Svar: Vilket bra råd. Tack Ann, det ska jag göra. Det är ett ljust rum, så det kan ta en del färg. Önskar dig en fin helg
Ann-Charlotte