En nutida ”Mina-vännerlista”

(null)
Minns ni "Mina vänner-böckerna" med olika listor? Jisses vad vi höll på med dem under slutet av 70-talet. Listor över saker var överhuvudtaget grejen. Vi listade allt från kläder, vänner, killar och musik. Häromdagen gjorde Frida på Trendenser  ett inlägg med tolv olika frågor om hemmet. Det blev helt klart en humörhöjare. Och svårt. Så jag tänkte dela med mig av det jag skrev. 

Och precis som på Mina-vänner-tiden får jag inleda med en bild på mig. Har inget nytaget "skolfoto" så  en snabb mobilbild från härom morgonen. Trevlig helg!

1. Min favoritplats hemma på landet är... (null)
...platsen jag kallar mitt biblioteksorangeri. Det är egentligen bara en genomgångsplats mellan kök och sovrummen, men är bara så rofylld. Det är min plats. Här når solen in mitt i vintern och så här års blickar jag gärna ut över Sundet med en kopp kaffe. 

2. Min käraste ägodel är...
(null)
...min jugendsilversamling, särskilt den snäckskalsmönstrade ytterkrukan och tulpanvasen i silver. Det var väldigt svårt att faktiskt välja en sak. De flesta ting i mitt hem är noggrannt utvalda saker som samlats under ett helt liv. De här föremålen är helt unika och jag har aldrig sett något liknande någon annanstans, så då fick det bli dem. 

3. Jag samlar på...
(null)
...saker av Fornasetti. Så länge jag minns har jag fallit för Fornasettis klassiska men lite galna ting. Att det skulle bli en samling var däremot lite otippat. Jag tycker att ett hem behöver lite ting som skaver och bjuder på något oväntat. Jag tycker om mycket, men inte allt av Piero Fornasetti. Och min samling börjar nu närma sig komplett. 

4. Det första jag gör när jag kommer hem är...
(null)
...att byta om till velourklänning, tofflor och flieströja med hoodie. Förr i världen, före Hobbitens tid satte jag alltid på en kopp te och läste igenom dagens post, men nu förtiden är det ett race med matlagning, undanplockning och så. Först när junior gått och lagt sig vid 21-tiden får jag mitt te.

5. Min älsklingsfärg är... 
(null)
...nog rosa. Eller orange. Eller gult. Jag gillar helt enkelt färg. Olika beroende på årstid och humör. Efter jul längtar jag efter rosa. Så är det dags för gult följt av blått och så kommer sommarbuketternas tid. Under hösten frossar jag i orange, följt av vitt och grönt så där runt alla helgona och vid jul blir det rött. Ungefär så. Årstiderna är förknippade med accenter. 

6. Det här skulle jag lämna kvar om allt brann ner... 
(null)
...Nä usch hemska tanke. Kanske är det för att vi bor i lägenhet, men jag har inget i mina förråd som vi inte använder. Vi rensar ut, skänker eller säljer av saker löpande. Och flyttar mellan stad och land och stad igen. Jag kan låta veckans kläder ligga framme på hög i en stol, men blir enormt stressad av oreda i förråd och garderober. 

7. När ingen är hemma brukar jag...
(null)
...leka att jag är Maria Callas. Jag spelar opera på högsta volym och sjunger med teatralt och utan hämningar. I bilen lyssnar jag på p2 när jag är själv. När herr J och jag är själva på landet så lyssnar vi på hela operakonserter med alla dörrar och fönster öppna. Det är bara den bästa frihetskänslan som finns. Foto:  via Operalogg 

8. Mitt bästa loppisfynd...
(null)
...är inte fyndat än. Jag gör tyvärr aldrig fynd, utan slår till när rätt föremål dyker upp. Egentiden tror jag är det största hindret när det gäller att fynda. Jag är istället med min son, som inte kan lämnas obevakad. Men om man sätter lägsta pris till största lycka, så är nog min sons senaste teckning mitt allra största fynd. Han har aldrig velat rita tidigare, men så plötsligt fick han lust. Fint blev det. 

9. Det här vardagsljudet gör mig lycklig...
(null)
...när huset tystnar på kvällen och jag hör ett svagt susande element och trafik på avstånd. Då infaller lugnet och jag får tid att reflektera. Det händer rätt ofta att jag offrar sömn för att njuta av egentid då jag bloggar eller jobbar. Då kan man också tillägga att mitt barn vaknar flera gånger på natten och vaknar vid 4-5. Det händer att jag först lägger mig klockan är 03.  

10. Den som hälsar på hos mig får inte...
(null)
...hembakta kakor och bullar. Det blir istället köpebullar. Däremot blir det hemlagad mat. Jag tycker väldigt mycket om bullar, men jag är absolut sämst på att baka. Jag har bara så svårt att följa recept, utan vill alltid anpassa saker efter eget huvud. Därför är det sannolikt så att jag istället bjuder på mat. Efterrätter är heller inte något jag är särskilt road av. Jag har en glassälskande man, så det blir ofta glass,  fruktsallad eller något som går väldigt snabbt. Själv äter jag hellre en förrätt eller ost.      Jag skulle kunna äta toast Skagen på levainbröd varje dag, om det var möjligt. 

11. Jag fantiserar om...
(null)
...enkla saker i livet, som fritid. Att i lugn och ro kunna plocka mig en bukett blommor, att kunna få påbörja och färdigställa en idé eller kunna bjuda över någon till landet lite spontant.  

12. Mitt lyckligaste minne från mitt nuvarande hem är...
(null)
...en ljum sommarkväll då vinden låg på från rätt håll så att vi kunde höra summerburstkonserten med avicii  från stadion. Balkongdörren och sidofönstrena stod på vid gavel, stearinljusen var tända och vi satt på balkongen, snackade, drack vin och njöt. För mig är lycka att få bo som jag gör. Jag älskar att komma hem när det är nystädat och varje år när vi har klätt granen är det total lycka. Jag är nog en person som kan känna glädje och tacksamhet för vardagliga ting. Som att körsbärsträden blommar, för vänlighet och för att få lite flyt i vardagen.  Det är en gåva. #1 - - Inger:

Måste lägga till, vilken fantastisk tavla, konstverk, sonen målat.
Inramning och hedersplats tycker jag.

Svar: Ja, visst är den fin. Den kommer vi att rama in
Ann-Charlotte

#2 - - Sofia:

Vilket fint inlägg!

Svar: Så roligt att du gillade inlägget. Vill passa på att önska dig en trevlig helg
Ann-Charlotte

#3 - - Annis:

Toppenidé med uppgradering av vänlista 2.0. Apropå färger passar du i den gröna blusen. Trevlig helg!

Svar: Åh tack så mycket för den vänliga kommentaren om min blus, som är en klänning. Jag är mycket förtjust i den gröna färgen
Ann-Charlotte

#4 - - Carin:

Kan bara hålla med tidigare skribenter. Din sons teckning är ljuvlig. Blir glad att se den! Förstår ditt behov av egentid. När den inte är självklar blir den dyrbar.

#5 - - Carin:

Kan bara hålla med tidigare skribenter. Din sons teckning är ljuvlig. Blir glad att se den! Förstår ditt behov av egentid. När den inte är självklar blir den dyrbar.

Svar: Det är så roligt att höra att ni tycker sonens teckning är fin. När man som honom har stora utmaningar och i världens ögon inte kan någonting, betyder det extra mycket
Ann-Charlotte