En inspirerande skärgårdsgränd och skämsbilder från Roslagsbacken


(null)
Att bygga en gränd på det här sättet är en av idéerna jag fick i somras när det gäller vår norra långsida. Tanken är ännu i sin linda och kanske inte ens blir av, men när jag såg det på bild här ville jag fånga tillfället. Så nu blir ni invigda i vilda fantasier och får se vårt skämsområde på tomten. Den andra januari låg det tjugo granar på det här området som plockepinn. 

Med stormen Alfrida fick vi en stor öppen plätt på baksidan med eftermiddags- och kvällssol. Det som är mindre kul är att vi numera har full insyn till vår, trevliga men dock ganska stökiga, granne. Hen har en tomt som ser ut som en never-ending byggarbetsplats, med bilar, båtar, släp och bråte om vartannat. Vår ena norra långsida vetter mot den sidan. Där växer det trögt och dåligt i ett område med sten. 

Vi har haft en idé om att ha en spa-badtunna här på sikt. Även före Alfrida. Och nu känns den tanken ännu mer lockande. Helst helt inhägnad. Jag vill bara bygga ett område och slippa tänka på det. Härifrån ser man dessutom havet. 

Den nya idén är att göra ett större spaområde med vilstolar och kanske en enklare pergola. Mot grannen blir det då plank som sträcker sig tiotalet meter. Ett dilemma med platsen är att man ser den från vägen. Vi vill kanske inte ha insyn till den här delen, särskilt när vi inte är här. Och då har min tanke varit att bygga som en gränd med grind som kan vara öppen eller stängd. Låt mig visa hur det ser ut här idag. Fler inspirationsbilder kommer nedanför.

Så här ser det ut på en del av vår norra fasad. Inte särskilt kul
(null)
Det vänstra fönstret är vårt sovrum och det högra är ett förråd som på sikt ska byggas in med badrummet. Vänster om vårt sovrum ligger sonens rum. På sikt kan det också bli en dörr ut istället för fönstret. Man kan ju tycka att vi kunde nöja oss med de fem dörrar vi redan har, hehe. Där jag fotograferar kommer vi här i höst få upp en torkställning i trä.
Det är här någonstans vid husväggen som jag tänker mig en grändgrind och blomlådor med luktärter om vardera sida. På marken tänker jag mig trampstenar eller någon form av plattsättning. Det växer ändå inget gräs här

(null)
Här var det förra sommaren en dunge av granar. Bakom den hade de tidigare ägarna lagt överblivna tegelstenar och markplattor. Nu är allt uppröjt. Hasselbusken i bild tar vi ned, men just nu ger den lite insynsskydd. 
(null)
Här ser vi dungen mot grannens tomt. Bakom busken har vi planterat en skogslönn.
(null)
Här ser man området där vi tänker oss ett spaområde. Det är underbar kvälls- och eftermiddagssol här. Vi behöll en liten stubbe som klätterträd till sonen, men det blev ingen succé så trädet ryker. Det finns också några ynkliga träd kvar som på sikt också försvinner. 
(null)
Här ser man höstsolen på den plätt vi tänker oss. 
(null)
Här ser du hela långsidan på kvällen vid 19-tiden. 
(null)
Hos oss har jag tänkt att grinden ska gå vid husknuten. Det här huset har lodräta lockpaneler och då är det fint att grindområdet också följer. Hos oss är huset byggt med liggande timmer, så jag föreställer att det blir snyggast med liggande plank. 
(null)
Gränden från andra hållet
(null)
Kan inte heller låta bli att visa huset också. Gröna hus är tilltalande, inte minst med ett dito växthus
(null)


Foto: Hus på Bastuholmen | Sjönära#1 - - Karin:

Hej!
Ni har gjort ett helt fantastiskt jobb efter alla träd som föll i stormen. Inte skämsbilder, jag ser det inte så, en process som är på gång. Fint kommer det hur som helst att bli, det är jag alldeles övertygad om. Kram