60-tals original i Sköndal

(null)

Stiliga hem finns i alla stilar och tidsåldrar. Via Svante fick jag nys om denna pärla i Sköndal. Här finns inspiration att hämta för de som bor eller längtar efter 60-tal. Det blir en bildkavalkad med bilder på tidstypiska detaljer och exklusiva materialval.  En riktig dröm. 

1960-talshusen har mycket av det som många nutida människor söker efter; stora praktiska vardagsrum, öppet mot kök och en väldigt genomtänkt planlösning. Ofta finns det källaringångar med tvättstugor i anslutning och gillestugor. Perfekt för en fotbolls- och ishockeyfamilj eller vilken tonårsfamilj som helst. Det här huset är byggt 1961. 

Här är tolv tidstypiska 60-talsdetaljer 
1. Förskjutna huskroppar och Entresolplan.
2. Stora fönster utan spröjs
3. Vita väggar
4. Trädklädda fondväggar
5. Dörrar av teak med dörrspeglar i glas
5. Stengolv, i terrazzo eller mosaik och  parkett i vardagsrum
6. Kök med hängande överskåp och öppet mot matrum
7. Fönsterutsmyckningar i form av målat glas eller av glasblock
8. Sluten framsida, öppen baksida och sadeltak. 
9. Röda tegeldetaljer, som öppen spis
10. Planlösning som bygger på offentlig och privat sektion. 
11. Gillestuga
12. Fönsterramar men utan fönsterfoder och raka tydliga materialmöten

Ännu ett sextiotslshus på stiligahem

(null)
Förskjutna huskroppar i tegel och slutna fasader mot gatan med partier av betongglasblock. Även den låga muren, det skarpa mötet mellan grunden och teglet, ytterdörren och garageporten känns original och rätt.
(null) 
Efter middagen går man ned några steg till vardagsrummet. Så här såg drömmen ut på 1950-60-talet. Stora panoramafönster mot trädgården alla Louisiana
(null)
Dörrar och detaljer i teak med glas i dörrspeglarna och stengolv. Det var vanligt med terrazzo, men här är det gråsvart marmor. Det stora fönsterpartiet mot den privata trädgården är tidstypisk och trappan lika så. 
(null)
"Fondvägg" i teak möter vita väggar. Materialmötena är raka och tydliga utan bårder. Notera handtaget som placerar huset i gränslandet 50-60-tal.
(null)
Kök i trä var populärt under både 60- och 70-talet. Notera mathissen. Här har ägarna bytt vitvarorna utan att förstöra originalkänslan. 
(null)
Det klassiska hängande överskåpen mellan kök och matsal. Den här kökslösningen är så bra, både ur ljussynpunkt och praktisk synvinkel. Det är bara att använda som avställningsyta när man serverar. Notera överskåpens vitringlas. 
(null)
En ytterst exklusiv vägg i trä. Vanliga material var teak, mahogny och palisander. Observera fönsterfodret som är i samma färg och bara är en tunn inramning. Och hyllan som är inbyggd i väggkonstruktionen. Pianot står i min mening lite fel. Tänk bort det och föreställ dig en fin samling turkosblå och gula glasföremål på hyllan. Yes!
(null)
Klassiskt fönster i betongglas. Notera fönstrena med den perfekt tunna fönsterbrädan och skarpa kanter utan fönsterfoder. Att sätta fönster kant i kant mot väggen är typiskt för både femtio och sextiotal. Läckert tillsammans med ett terrazzogolv. 
(null)
Ja, men hur vackert och exklusivt som helst med dessa rottingbeklädda garderoberna. Och de tidstypiska handtagen. Här kan man se att huset är byggt tidigt 60-tal. Handtagen är lite slutet av 50-tal.
(null)
Heltäckande sisalmattor och dörrar utan fönsterspeglar. Jag är glad över att ägarna behållt de mörka dörrarna även under ljust och fräschteran på 90-talet och runt millennieskiftet. 
(null)
Vacker öppen spis i tegel. Det är så tydligt att teglet är en del av arkitekturen, en stram utsmyckning. 
(null)
Dekorfönster var ganska vanligt på 60-talet. Användes gärna i mörkare genomgångsrum och kunde antingen bara av glasblock eller som här, blyinfattat. 
(null)

(null)
Finfint sextiotal. Tak och golv i samma färg och med vita väggar
(null)
Blyinfattat och målat glas och snygg reling. 
(null)
Ledstången känns mycket tidstypisk i materialmötet med ledare i trä och vertikala strängar i metall. 
(null)
En sån här spis får aldrig målas. Här ser man så tydligt att teglet är en arkitekturdetalj som är väsentlig för intryck och balans mellan de vita väggarna
(null)


#1 - - Karin:

Mitt i prick verkligen! Jag är uppvuxen i ett hus som färdigställdes 1969. Min pappa var byggnadskonstruktör och ritade huset tillsammans med en arkitektbekant. Alla punkterna på din lista fanns med förutom golv i terazzo som blev kolmårdsmarmor istället eftersom mamma kom från Norrköping. Senare på 80-talet när jag själv satte bo var jag inte så förtjust i huset (när annan stil var rådande) men idag kan jag sakna att det är sålt för många år sedan. Tack så mycket för intressant inlägg som alltid!

Svar: Så roligt att du tycker att jag träffat årtiondet mitt i prick. Kolmårdsmarmor är ju vansinnigt snyggt och passar fint in. Ett exklusivare material. Här valde de också marmor i stället. Jag tycker de flesta tidsåldrar har något att erbjuda så länge det finns en genomförd tanke. Många hus från 60-talet är välanpassade och praktiska för barnfamiljer så det är bra att lyfta fram arkitekturen i ljuset
Ann-Charlotte J