Stiligahem besöker... barock, slott

Skoklosters slott - ett barockpalats vid Mälaren


(null)
Skoklosters slott är det hittills största privatpalats som har byggts i Sverige. Arkitekturen, de intakta interiörerna och de utsökta föremålen gör slottet till ett av Europas främsta barockslott från mitten av 1600-talet. 
(null)
Familjen Wrangel var nya i Sverige, hitflyttade från Baltikum och det var därför viktigt att markera sin plats genom storslagna planer för familjens säte under nästkommande generationer. Av den anledningen gjordes exteriören medvetet äldre för att den skulle ge sken av att alltid ha funnits på platsen.

Slottet uppfördes 1654–1676 av greve och fältmarskalk Carl Gustaf Wrangel under den svenska stormaktstidens mest blomstrande period. Slottet kom dock aldrig att fullbordas helt utan bygget avstannade då byggherren Wrangel dog 1676. Ritningarna till slottet utarbetades i huvudsak av den tyske arkitekten Caspar Vogel, och bearbetades vidare av Jean de la Vallée, Mathias Spieler och Nicodemus Tessin d.ä.. 

Besök Skoklosters slott 
Stiligahems stilskola om barock

Ett slott vid Mälarens strand ska förstås ses från vattnet. Det går att åka båt från både Uppsala och Stockholm. På plats finns flera möjligheter till förtäring. Det finns också ett rikt besöksprogram för både barn och vuxna. När vi var där var det medeltida marknad och tornérspel. 
Båt från Stockholm till Skokloster

(null)
Barockskåp har jag alltid tyckt mycket om. De är stora och tunga, men på rätt plats är det fantastiskt fint. (null)
Jag fastnar för dörrarna med vackra blomstermotiv. Detalj från dörren
(null)
Wrangels sovrum där han tog emot. Från en entrékammare, läs väntrum, kunde man nå herrns respektive fruns sovrum. Hela byggnaden är byggd runt en borggård. 
(null)

(null)
Jag kan inte påstå att jag tycker att de pompösa barockutsmyckningarna i taket på matsalen är direkt vackra. De är lite "too much" på ett sånt sätt att man inte riktigt helt kan ta det på allvar. Jag låter mig roas av extra allt. Guld, ornamentik, romantiska motiv och färg. Allt på en gång. Det är teatralt och jag tycker att det är lite humor över det hela. Och så finns det också något jag gillar med detta. Det är en ganska fantastisk upplevelse att få se helt intakta miljöer från 1600-talet. Det är ett fascinerande besöksmål. 
(null)

(null)
I sann barockanda är det extra allt. Ju mer desto bättre. Marmor, imiterad dito, målningar, kronor, ornamentik och sammet.  På en och samma gång. Som Tårta-på-tårta, eller grädde-på-moset om du vill. 
(null)

(null)

(null)         Den fina borggården var en svalkande oas en dag då temperaturen låg på över 30 grader. 

(null)
Den här gången hade vi möjlighet att gå på visningen och få se mer av de annars stängda våningarna.  
(null)
En intakt byggarbetsplats från 1600-talet med byggställningar och verktyg, precis så som byggarna lämnade det. Man kan ändå föreställa sig slutresultatet med tapeter i gyllenläder och stengolv. 
(null)
Fönstrena i slottet är från 1700-talet, men på bordet kan man se ett klassiskt 1600-talsfönster. 
(null)
Bildning var status och det visades gärna fram i form av samlingar. På Skoklosters slott finns en stor vapensamling, mestadels med vapen för att imponera, men även rustningar, en grönländsk kajak och bödelssvärd. 
(null)
De privata våningsplanen var enklare dekorerade än de officiella representationsvåningarna. 
(null)

(null)         

Mer Skokloster? Missa inte den generösa bildbank som Skokloster, Livrustkammaren och Hallwylska har. Bland annat kan man se Guiseppe Archimboldos "fruktgubbe" eller Vertumnus som den egentligen heter. Vertumnus är den romerska årstidsväxlingarnas gud och motivet är en hyllning av kejsare Rudolf ll och föreställer honom.



Där inget annat anges. Foto: Anncha, Stiligahem