Johnson Brothers porcelain and fish

(null)
Vi har funderat ett tag på att investera i en mönstrad festservis som kompletterar vår gröna stengodsserie från Höganäs på landet. Det blev brittiska Johnson Bros. serie "Fish" som tillverkades på på mitten av 1900-talet. För egen del är det nostalgi på hög nivå. Kompositionen, färgerna och detaljrikedomen är underbar, så det blir en bildkavalkad och historien om företaget. Maken och jag har nämligen googlat som galningar efter kunskap i några dygn. 

Farfar och farmor hade serien på västkusten. Porslinet flyttade sedan med till Hornbæk  och vidare till min systers lantställe för några år sedan. Jag blir alltid glad över att se dem hos min syster och har liksom inte ens tänkt tanken på att köpa motsvarande. Men när herr J spontant nämner att han drömmer om dem, blev det helt plötsligt så självklart. De är ju fantastiskt fina i mönster, form och färg. Vips slog vi till på ett gäng tallrikar i nyskick.

Mönstret "Fish" skapades år 1955 och består av sju olika motiv. I serien finns tallrikar, uppläggningsfat, karotter och såssnipor. Vi har 3 av varje motiv, utom nummer 6, som föreställer ålen. Nu ser jag fram emot att komplettera med den, ett uppläggningsfat och en såsskål. Den likaledes fina  systerserien "Game birds" med fåglar producerades några år tidigare (1951). 
 
(null)
Johnson Bros "Fish" design no 1, 2, 3, 4, 5, 7. Är det någon av mina läsare som är bra på fisksorter och kan hjälpa mig att identifiera dessa kreativa varianter?
(null)
Fish - Design no 1.  Crayfish - kräftdjur
(null)
Fish - Design no 2. 
(null)
Fish - Design no 3.
(null)
Fish - Design no 4.
(null)
Fish - Design no 5.
(null)
Fish - Design no 7.  

Vilka var Johnson Brothers?
Det var kombinationen innovativt porslinsmaterial och en känsla för motiv i tiden som gjorde brittiska porslinsfabrikören och Staffordshireproducenten Johnson Bros otroligt framgångsrika i USA. Under några år var de det största och mest framgångsrika exportföretaget i Storbritannien och mottog utmärkelser från drottningen för sitt bidrag till brittisk ekonomi. Bröderna Alfred och Frederick startade verksamheten 1883 i Hanley, säkerligen inspirerad av morfadern som var erkänd keramiker. Snart anslöt brodern Henry följt av den fjärde brodern Robert. Expansionen tog fart när man utvecklade semiporslinet, ett utseende som fint kinaporslin men hållbart som stengods. Johnson Brothers gjorde sig kända för  Staffordshire porslin. Prisvärda lyxprodukter tilltalade den växande amerikanska medelklassen. Brittiskt porslin blev en statussymbol och brodern Robert flyttade till New York 1898.   Mellan världskrigen drog företaget nytta av banden mellan länderna genom motiv som exempelvis "Old britain castles" (1930) följt av "Historic America" (1938-39). 

Efterkrigstiden blev tuff och konkurrensen hårdnade. 1968 blev företaget en del av Wedgewood. Under den här perioden lanserades "Summerfields" och företagets  mest populära serie "Heritage", som är åttkantig. Storsäljaren i heritageserien blev mönstret "eternal beau". 2003 flyttade produktionen till Kina och 2015 köptes Waterford-Wedgewood upp av finska Fiskars. Johnson Bros lades ned. 
Läs mer och se alla mönster från Johnson Bros.


(null)
Baksidan är minst lika fin som framsidan. 
(null)
Detaljrikedomen och färgerna är underbara. Vad sägs om en naturfärgad duk, korallröda detaljer eller olika nyanser av blågrönt. 
(null)

Foto: Anncha, stiligahem.se

#1 - - Anonym:

Kan bara hålla med. Älskar de tallrikar vi har.

Svar: Så kul att du också har tallrikarna. De är verkligen fina
Stiligahem