En skatt av ett helt annat slag

(null)

Herr Js 98-åriga farmor ska flytta in på ett äldreboende och under förra helgen var vi i Eksjö tur och retur för att hjälpa henne att packa och ta med några saker till Stockholm och Norrtälje. En av de saker jag alltid  beundrat hos henne är hennes talang för kak- och bakverk. Bakintresset delar hon med sitt barnbarn herr J och sitt barnbarnsbarn, så det känns roligt att vi fick med oss alla olika sorters formar för småkakor och sockerkakor. Men nu behöver jag er hjälp att identifiera vad de används till?

På instagram har flera kommit med förslag och berättelser om bakminnen så jag hoppas att även du som läser bloggen eller följer via Facebook vill bidra. Jag tänkte sedan samla alla idéerna i ett eget inlägg framöver. 

(null)

Gissar att de små runda, 4,5 cm i diameter används till drömmar, men vad mer? Kan de små dockskåpsstora sockerkaksformarna vara till spritsade mördegskransar? Så finns det vad jag kallar mandelmusselformar i fyra runda storlekar. Vad har man i dem? Så fick vi ett tjog av "pepparkaksformar" till olika sorters kakor: smördegskammar, halvmåneformade och former av blad, stjärnor och annat som jag inte kan identifiera. 

Vi fick också med oss en mandelkvarn, struvjärn och flera sockerkaksformar. Det är något med äldre formars storlek och form som jag tycker mycket om.  
(null)

Kan en matlagare bli en bagare? 
Jag gillar att laga mat och när jag läser recept så känner jag hur allt kommer att smaka. Jag kreerar i köket och justerar nästan alltid recept utifrån min familjs preferenser och utifrån det vi har hemma. Bakning har aldrig varit min grej. Att mäta upp ingredienser och noggrannhet med kryddmåttsprecission är inte min styrka. Min bakning sträcker sig till lussebullar en gång om året och på senare år kladdkakemuffins eftersom det är sonens favorit. Herr J är däremot en fenomenal bagare. Och Hobbiten älskar det ocksp. Här på Backen har det blivit mer bakning, mest kalljästa frallor men också annat eftersom köket bjuder in till det. 

Bortglömda skatter
Jag känner mig inspirerad av att upptäcka det klassiska svenska fikabordet med gammelfarmors alla bakformer. Kvinnors historia har länge ansetts som mindre värdefullt. Matmor har hängivit sig vid hemmets härd och haft uppgiften att fylla magar med det som finns att tillgå. Hur kan det komma sig att kvinnors bakhistoria är undangömd medan män som är konditorer lyfts till skyarna? Herr J:s farmors bakverk var helt i paritet med bakverken på de finaste konditorierna. Och hon finner stor glädje i att jobba i köket. Jag känner ett litet ansvar över att lära mig detta och bevara det kvinnliga kulturarvet. Min väninna Helena har fått mig att tänka i de här banorna. Hon har själv skrivit en bok om Gotlandsbullar med namnet " ingen lägger Gotlandsbullen som jag" där hon  intervjuat kvinnor om deras relation till öns speciella bakverk. Den var mycket intressant att läsa ur flera perspektiv. 

Så nu hoppas jag att ni bakkunniga kan hjälpa mig att identifiera vad formarna ska användas till. 


#1 - - Flora:

Jag brukar ibland göra mazariner i de veckade formarna även om mazariner kanske egentligen "ska" vara släta. Om du inte redan har så skaffa dig ett ex av "Sju sorters kakor"! Där finns de allra flesta klassiker med. Jag har flera stycken av olika upplagor, de gamla är lite extra charmiga och verkligen fullproppade med recept, i de nyare har man sovrat lite men å andra sidan finns det bilder på allting. Om dun kan få tag på den kan jag också rekommendera "I mormors berså" av Kinna Jonsson, den är verkligen en hyllning till äldre generationer kvinnor och deras bakande!

Svar: Tack så mycket för tips på böcker. Jag ska verkligen skaffa mig både äldre och yngre utgåvor av sju sorters kakor. Och Kinnas bok också. Det låter precis som sånt jag gillar att läsa. Önskar dig en trevlig kväll
Ann-Charlotte J

#2 - - Anonym:

Hur hinner du med allt?! Sååå kul och intressanta inlägg. Heja Ancha! 😘😘😘

Svar: Så roligt att du gillar mina inlägg. Ja, hur jag hinner vet jag inte men det kanske syns på bildkvaliteten. Trevlig lördagskväll
Ann-Charlotte J

#3 - - Carin:

Så roligt att se! Har likadana runda och släta små formar, min mormors och hon gjorde mazariner i dem. Hade även en likadan avlång form, efter farmor och den i den gjordes sockerkaka. Den runda formen med stort hål är nog savarinform skulle jag tro. Pepparkaksformar av löv och dylikt användes nog till kavlade småkakor skulle jag gissa på, har för mig att det finns en del exempel i Sju sorters kakor, åtm de äldre årgångarna. Jag har även formar efter sambons farmor, väldigt vackra. Dock måste jag erkänna att jag inte bakar med dem så ofta, är en något bekväm bagerska...

Svar: Carin, stort tack för din trevliga kommentar. Det är så roligt att ha alla formerna och jag ska nog investera i en riktig småkaksbok. Jag här nog också till de bekväma bakerskorna, men har fått lusten att lära mig lite mer.


Önskar dig en fin vecka
Ann-Charlotte J