Stadsmuseet, så mycket bättre

(null)
Jag hade förmånen att få se Stockholms stadsmuseum tidigare i veckan, före det öppnade i helgen. Vilket privilegium. Hit kommer jag att gå många gånger. Själv och tillsammans med min son. 

Stadsmuseet berättar Stockholms historia från 1520-talet fram till idag. Det är därför lite extra speciellt att huset i sig är från 1600-talet, 1680 närmare bestämt. Södra stadshuset är Stockholms äldsta bevarade offentliga hus och är ritat av Tessin, både den yngre och den äldre.  

Jag har alltid gillat Stadsmuseet, eftersom jag är en riktig historienörd. Inte en sån som kan rabbla kungalängder och årtal. En sån är däremot herr J. Mitt nörderi är snarare kopplat till berättelser om mänskligheten, och hur människan fungerar. Ni vet, kära bloggvänner, vid det här laget att jag gillar museer som väcker tankar och föder intressen. I mina bästa bloggstunder hoppas jag också att bidra i den genren. Min point of view är att vi behöver kunna vår historia för att kunna läsa av vår samtid. Detta är så starkt i mig. Och i herr J också. Han är förövrigt en fantastiskt kunnig historieberättare och väldigt allmänbildad. Har nya Stadsmuseet lyckats? Ja, på så väldigt många sätt. 
(null)
Det mest slående är att rummen öppnats upp och färgsatts som en nutida människa ser på 1600-talet. Varje rum har fått representera en viss period och har gestaltats utifrån ett tema eller ämne och med en person i centrum. Och det finns massor med prova på aktiviteter i rummen. Tanken är att museet ska bejaka samtal mellan vuxna och barn. Och det gör det. Det lekfulla berättande synsättet genomsyrar hela byggnaden. Autentiska föremål, modeller, interaktiva moment och personliga berättelser möts om vartannat. Jag hade kunnat stanna här flera timmar. 

En annan sak som genomsyrar allt är fysisk tillgänglighet. Museet har jobbat med det aktivt. Dessutom är skyltarna utformade för synsvaga och under invigningen teckentolkades alla tal. Bra där! 
(null)
En blandning av autentiska föremål och modeller som gör det lätt att intressera sig
(null)
Bildspel och text blandat med...
(null)
...humor
(null)

(null)
Massor med prova på möjligheter (null)     
Fantastiska modeller av byggnader, exempelvis palatset Makalös som låg bredvid Grand Hotel mot Kungsträdgården
(null)
Parkleken firar 80 år av möjligheter att beträda gräsmattor. Detta tar man för givet som svensk, men det är verkligen ingen självklarhet.
(null)
Av alla rum var nog ändå det här det mest speciella. Min egen pappas farbrors dagböcker har lästs in och fick representera början av 1900-talet. Det känns ändå himla speciellt. 

Foto: Anncha, stiligahem