Inspiration: lantliv arkitektur, glasveranda, sekelskifte, trädgården, veranda

Sekelskiftesverandor och marina detaljer

(null)
I sommar har vi ätit alla måltider under markisen i utrymmet på altanen mellan ute och inne. Har varit tacksam för den och för vår nya glasade vägg som gör gränsen osynlig. Ser fram emot när vi gör om uterummet till glasveranda och vi får en ny entré till huset så småningom, men är himla nöjd för stunden. Ändå dras mina ögon mot allt som handlar om glasverandor. Jag låter mig inspireras av två fina uterum publicerade i Sköna hem. 
 
Herr J har längtat i flera år efter att få inreda mer marint. Jag tyckte inte att det passade på ett skogstorp, men nu när vi bor havsnära i Roslagen är jag med. Ingen av oss vill ha för mycket av varan, men ytterligare en-två utvalda blickdragande kvalitativa detaljer skulle jag vilja addera. Vi har sedan tidigare en rund spegel, barometer och skärbräda. Den vackra modellbåt av ångfartyget s/s Bohuslän tillsammans med PS2 lampor från Zero i ett spröjsat fönster (ovan) inspirerar tanken. Hellre en ögondragare än massor med pryttlar. Just nu är det inte alls trendigt med marina föremål, så utbudet av nyproducerade varor är ganska sparsmakat.
Foto: Skönahem, Vaxholm
(null)
Här i den gröna trädgårdsgruppen vill man bara slå sig ned och dricka hemlagad rabarbersaft och njuta av vyn. Så fint med den formklippta ligusterhäcken. Och så är jag glad över att ägarna låtit fasaden fortsatt vara herrgårdsgul. Det är så trist när alla målar husen i neutraler. Foto: Skönahem, Vaxholm
(null)
En liten förstukvist inklädd i klättrande grönska. Jag säger förstu, som i "förstuga" och inte farstukvist. Vad säger du? Foto: Skönahem, Vaxholm
(null)
En jugendveranda skulle jag inte heller tacka nej till. Tänk att hålla ett gardenparty här med några jazzmusiker, champagne och tilltugg. Inte så dumt, eller hur? 
Foto: Skönahem, jugendveranda
(null)
Skifferplattor gör sig väldigt fint mot gräs och till jugendarkitekturen. Jag gillar att man valt skiffer och inte gjort ett trädäck. 
Foto: Skönahem, jugendveranda
(null)
Hus från den här perioden har ofta en hög grund. Här har man låtit det gröna växa upp och klä in grunden och verandan. Fint att det gröna dominerar med rosa och lila inslag.
Foto: Skönahem, jugendveranda
 
 
#1 - - Anonym:

Räcker det aldrig för dig?
Jag blir alldeles matt av att bara läsa om allt!
Var finns livet? Det oförutsägbara!

Svar: Hej anonym, tack så mycket för att du tar dig tid att skriva. Jag vet inte riktigt vad du syftar på när du säger ”räcker det aldrig för dig”. Jag är ganska nöjd och tacksam i grunden till det jag har, men det hindrar mig inte från att drömma. Både realiserbart och omöjligt. Bloggen är min plats för det enkla, det stiliga och det vackra. Det är dock en liten bråkdel av det som är mitt riktiga liv. Jag berättar väldigt sällan om livet, vännerna, familjen och det jag gör på min blogg. Det har aldrig varit min intention. Och det finns andra som gör det så bra. Jag ägnar mig åt historia, berättande och kärlek till form och färg. Det räcker inte för mig att bara publicera bilder. Jag skriver och berättar. Drömmer och reflekterar i både stort och smått. Vissa saker tänker jag mer på och det syns i bloggen.
Vänligen
Anncha
Stiligahem

#2 - - Anonym:

Hej igen!
Tack för att du svarade. Min spontana reaktion på dina inlägg är just, hur orkar du?
Ett gott råd till dig är att du anlitar en arkitekt eller byggnadskonstruktör så du slipper
hamna i sen situation du är i nu.
Jag syftar på verandan. Huset har flera byggnadsstilar och det är inte helt enkelt att få harmoni i detta.
Måste hålla med om att väldigt mycket av det som redan är gjort det väldigt trevligt ut. Men att hus består inte bara av det man ser med ögat.
Att täppa till en torpargrund mef blomlådor och ta bort ventilationen i fönstren kan vara något att fundera över. Huset kommer att stå oanvänt under veckorna och hur fungerar ventilationen då?

Svar: Ah nu förstår jag vad du menar. Husen på bilderna är inte mina. Jag bor dels i lägenhet och en anspråkslös timmerstuga. Bilderna är inspirationsbilder och jag förstår nu att kopplingen till egna drömmar blev svår att hänga med i om man inte följt min blogg länge. Ber om ursäkt för det. Tack för att du tog dig tid att svara. I kategorin ”vårt nya hem” kan du se hur mitt hem ser ut. Det är ett befintligt uterum med trallgolv som saknar dörr och riktiga fönster som vi så småningom vill bygga om till en ”glasveranda”. Vi har en arkitekt inkopplad
Stiligahem

#3 - - Julia:

Så väldigt fina bilder! Jag är själv en liten byggnörd som fascineras av unika byggnader och platser :) ;)

Svar: Då har du kommit rätt. Jag är också en bygg och arkitekturnörd. Jag brinner för välbevarade miljöer och omsorgsfulla interiörer. Önskar dig en trevlig kväll och välkommen tillbaka
Stiligahem