Barockinspiration i Gamla stan

Jag är svag för barockens kraftfulla och kurviga uttryck. Dessutom tycker jag väldigt mycket om gula träslag, särskilt i kombination med svart. Kanske är det någon slags identifikation och igenkänning. Jag är ju en gulblond tredimensionell kvinna i inte svart, men väl marinblå klänning. Färgkombinationen svart (ebenholtz) och gult var vanlig under barockperioden (här i trädslaget ek) men även under Karl-Johan perioden (då helst i björk), dvs den svenska senempiren och i motsvarande tysk Biedemeier. Björken var senast på modet under 1990-talet, så jag är hopplöst ute. Det struntar jag i. Förr eller senare kommer det tillbaka. Kanske blir det nu snarare när jag visar den vackra barockmiljön från Gamla stan fotograferad av Mattias Ek för Stockholms stadsmuseum.

 

Byggnader och miljöer som denna berättar något om vår historia. Huset på Stortorget 20, kallas Schantzka huset, och är byggt omkring år 1650. Det har har många välbevarade inredningsdetaljer från både 16- och 1700-talet. Huset byggdes under svensk stormaktstid(1611-1718) då stilidealet var barock och det syns. Huset var också något av ett skrytbygge. Byggmästaren var kanslist Johan Eberhard Schantz vid Kungliga kansliets expedition för de tyska ärendena i Stockholm. Han föddes i ett av de tyska kurfurstendömen som var Sveriges bundsförvant under det 30 åriga kriget. Läget för fastigheten Echo 1 (tidigare Echo 2) vid Stortorget med utsikten mot gamla Börshuset signalerar också inflytande och makt. Kvarteret har varit bebyggt sedan medeltiden och låg innanför innanför Stockholms tidigaste stadsmur. Mer centralt kan det inte bli.

Dörrarna är enligt Stadsmuseet ursprungliga och dessutom ovanliga. Det finns nämligen få bevarade barockdörrar, och ännu färre av slottskvalitet. Visst andas det svensk stormaktstid och makt. Jag blir otroligt inspirerad av färgsättningen.
Stucktaket i senbarock är från 1700-talet. På väggarna syns flera målningar på väv, samtliga med bibliska motiv och utförda i rokokostil vid 1700-talets mitt.
Bröstpanelen är också den från 1700-talet, liksom den vita kakelugnen i gustaviansk stil, tillverkad på 1790-talet.
Jag går igång på detaljer, som den här låskistan av förtennat järn från byggåret (ovan) och gångjärnsbeslagen i dito järn som är förtennat. Vilka detaljer.
Även fasaden är pampig med sin trappgavel med sandstensornament och spiror. När man ser dekorationerna både interiört och exteriört så här samlat kan man se gemensamma drag. Här en detalj av trappgaveln. 
Bortsett från att huset idag är putsat är exteriören relativt oförändrad sedan uppförandet. Huset är blåklassat, det vill säga ett stort kulturhistoriskt värde, eftersom det är ett av de främsta exemplen på en borgerlig arkitektur för tiden. Ankarjärnen är från byggåret.
Vackra sandstensdetaljer.
Foto: Mattias Ek för Digitala Stadsmuseet.

Vill du se fler bilder?

  1. Historisk översikt över fastigheten Echo 1 
  2. Interiöra och exteriöra bilder från fastigheten

Källa: Digitala stadsmuseet


#1 - - Frida G Svensson:

wow vad drömmigt! tänk att bo så! Som i en saga!

Svar: Visst är det ett fantastiskt hus och läge. Kul att du också gillade mitt inlägg. Önskar dig en härlig jobbvecka. Själv jobbar jag min tredje vecka
Stiligahem