Herrgård från 1600-talet

(null)
Om det blir något ytterligare hus i livet så ligger en sån här herrgårdslänga ganska bra till. Jönssons på Jönsarbo låter nästan lite för bra för att vara sant. Det blir bara bättre och bättre när man får se inredningen och färgsättningen som är alldeles 1700-tals ljuvlig.

Mangårdsbyggnaden från 1690 är på 485 kvadratmeter fördelat på 12 rum och 8 eldstäder. Författaren Gustaf af Geijerstam föddes på Jönsarbo, och i hans roman "Erik Grane" från år 1885 beskrivs Jönsarbo herrgård och dess bruksmiljö på följande sätt:
 "Herrgården låg på en backe med gröna sluttningar nedåt ån och trädgården. Huvudfasaden vände sig bred och vit med dubbla rader av fönster och en stor frontespis mot den sandade gården. Men bakom den stora byggnaden var en brant, lång backe, som sluttade rätt ner mot ån. Mitt för byggnaden hade ån grenat ut sig. Det såg nästan ut som en liten sjö. Vid slutet av den smala spången över ån syntes röda byggnader och sotiga tak, och därifrån hördes dag och natt det enformiga dunkandet av en stor stångjärnshammare."
(null)
Foto: Bukowskis 

(null)
(null)
(null)
(null)
Den pistagegröna färgen tillsammans med lax-terracotta är bara så vackert ihop. Hallgolvet är av kalksten. 
(null)                 
Sovrumsdröm i blått med en vacker gul kakelugn
(null)

(null)
Gula väggar med grå detaljer
(null)
Ett underbart sovrum. Tycker mycket om den blommiga tapeten.
(null)
Observera den fina tallrikshyllan
(null)
Salongen med Bellmanstolar och ett slagbord
(null)
Ytterligare ett bedårande rum

(null)
Klassisk symmetrisk planlösning där man kommer in i mitten av huset och med salar och salonger med parkvy och sovrummen mot huvudentrén. #1 - - Dodo :

Go for it 💕

Svar: Haha, det är på tok för stort för oss, men visst är det fint
Stiligahem

#2 - - Lisbeth:

Underbart vackert så smakfullt i färger ,tapeter .
Tack för all fin inspiration du ger här på bloggen

Svar: Tack Lisbeth för att du tittar in här. Så kul att du också gillade herrgårdsmiljön. Jag får ofta inspiration från miljöer som inte påminner om det jag själv har. Ofta ser man saker i ett nytt ljus och blir inspirerad. Önskar dig en fin, kort vecka
Stiligahem