Arkitekturhistoria, Stiligahem besöker... Carl Hårleman, Rokoko, Svindersvik, äppelblom

Svindersvik i äppelblom

 
Perioden mellan hägg och syrén är en av de vackraste naturen har att bjuda på. Men det finns en sak som överträffar och det är äppelblomningen vid Carl Hårlemans rokokoskapelse Svindersvik. I söndags gjorde sonen och jag en fikautflykt hit och det var tur. Det fanns fler vita blad i gångarna än på träden och nästa helg är allt borta.Det finns något vackert i det förgängliga och den här stunden under blommande träd är något jag kommer bära med mig på hornhinnan länge tillsammans med känslan av helgens värme i hjärtats lyckominne. En total närvaro i alla sinnen. 
 
Jag blir med åren mer och mer uppmärksam på årstidsväxlingarna och tar tillvara på dem. Stannar upp. Men med en hyperaktiv och ivrigt fikasugen Hobbit i handen och kameran i den andra är det förstås mängder av fragmentariska sekunder som tillsammans bildar ett sådant minne. Mysigt i teorin, som vi brukar säga, men inte desto mindre värdefullt. Vi fångade dagen. 
 
Vid Svindersvik finns ett mysigt kafé med hembakade bakverk och charmig atmosfär. Och det var just en utlovad chokladboll på Svindersviks brygghus som gjorde att Hobbiten accepterade detta äventyr. Först efter avklarat fika blev det en tur i området. Tyvärr missade vi dagens sista visning med fem minuter, så det får bli en annan gång. Det var ett tag sedan jag var inomhus på Svindersviks gård, men det är helt bedårande vackert sommarnöje. Väl värt att vänta på. Och det finns all anledning att återkomma till ämnet.
 
Svindersvik byggdes i början av 1740-talet för Claes Grill, en av dåtidens mest inflytelserika och förmögna finansmän och så småningom en av direktörerna i svenska Ostindiska Kompaniet. Huvudbyggnaden ritades av arkitekten Carl Hårleman i franskinspirerad rokoko. Svindersvik var deras sommarnöje och de roddes hit om somrarna i båt. Huset förvaltas numera av Nordiska museet. 
Äppelblom är så vackert
Marken fylld av tusenskönor och vita blad
Längst bort i den äppelkantade allén anas rokokogården
Det finns många ihåliga och knotiga äppelträd i trädgården till Svindersviks gård. Den här har en läppformad ihålighet. Puss tillbaka.
Café Brygghuset ligger precis vid vattnet vid Svindersvik. 
Den här dagen valde de flesta att sitta ute, men sonen blir extra stirrig av alla ljud utomhus, så vi satt inne. 
Här ligger brygghuset inbäddat vid havskanten
Baksidan på Svindersvik. Älskar den här patinerade krukan med penseerna
I syrénernas tid
En fin detalj är vattenutkastaren som förstås är "a la chinoise" som ju var högsta mode under 1700-talet.
 
Foto: Ann-Charlotte för stiligahem.se

#1 - - Sofia:

Vilka ljuvliga bilder. Hälsningar från Schweiz //Sofia
(http://sofiacm.com min blogg för stil och inredning)

Svar: Tack så mycket. Ska kolla in din blogg också. Trevlig helg
Stiligahem