Nu och då: Ombonat i oroliga tider

Det är ingen slump att William Morris mönster toppar i popularitet på väggar just nu och att vi söker oss till urpsrunglighet i inredningen,  en längtan efter naturlighet och där hemmet får en extra stor betydelse. I oroliga tider blir hemmet en trygghet och vi söker det ombonade. Att vi lever i en orolig tid syns också på årets vårsalong där verken är mer realistiska och ärliga än provocerande. Precis så som det var i början av förra seklet när industrialismen och världskrigen påverkade hur vi såg på saker och preraphaeliterna stod för den nya spännande konsten. Vi är på många sätt i en liknande situation nu. Det sker en stor omvandling, både i den inre och den yttre världen. Häng med.
Runt 1900-talet gick vi från bondesamhälle till industrisamhälle, städerna växte, folk dog av pest och kolera och hygien stod högt upp på dagordningen.  Förändringen påverkade den enskilda människans liv. Industrialismen och urbaniseringen gjorde folk trångbodda och det fanns en oro över att maskiner skulle ta människans plats. Arts & Craftsrörelsen växte fram i Storbritannien och i Sverige skapade Artur Hazelius Skansen, Nordiska museet och vi vurmade för det nationalromantiska. Samtidigt var det oro ute i världen. Europa upplevde världskrig. Idag går vi igenom en liknande förvandling på både det individuella och det världsliga planet. Idag en digital revolution där vi är uppkopplade dygnet runt. Det är, vågar jag påstå, den inre förvandlingen i vår tid, där digitala trollfabriker sprider alternativa fakta och skapar förvirring om vad som är sant. Dessutom är det stor oro och osäkerhet i världen. Kanske är det därför inte helt oväntat att regeringen inför allmän värnplikt. Då precis som nu tar oron sig i uttryck i form av patriotism. Det finns både bra och mindre bra strömningar inom detta, då som nu. Att köpa närodlat, gynna lokala bönder och lokalt hantverk hör till plussidan. Likaså att  hämta inspiration från vår egen historia. På 1900-talet i form av arkitektur och inredning och på 2000-talet i form av att vi återuppväcker traditionella matlagningsmetoder, som saltning och syrning. Arts & Crafts movement, prerafaeliterna var en del av denna på 1900-talet. På andra, mindre sympatiska sidan studerades det rasbiologi och populistisk politik tog fäste, med politiker som gav till synes enkla svar på komplexa frågor om integration. Då precis som nu. För att kunna navigera och tolka vår tid, måste vi vara förankrade i historien. Det är jag övertygad om. Jag läste en artikel i Svd om att Sverige har gjorts arvslös på sin historia som utgår från en doktorsavhandling om svensk skolpolitik i Frankrike. Ja, du läser rätt. Frankrike är det intellektuella samtalets högborg,om du frågar mig, där man värderar belästa och historiekunniga människor. Det är kanske därför inte så långsökt att en fransman rasar över den snuttifierade graden av historieundervisning i de svenska skolorna. Som du förstår håller jag med. Storytelling - kopplingen till det som varit - är ju själva kärnan i det som är stiligahem, så jag går inte vidare i detta. Men det vore roligt att höra vad du tänker.
Då 1880: More is more. De mönstrade gröna tapeterna matchades gärna med rosa mönstrad soffa och tunga möbler i mahogny. I fönstret hade man spetsgardiner och på väggarna svulstiga kandelabrar
Nu 2017: Kombinerar man de mönstrade tapeterna med enfärgat. Linne och bomullstyger, vita eller grå snickerier och rena och lugna former.
Nu 2017: William Morris på väggen och kuddar i ton i ton. Gärna stora silverfärgade taklampor och Caféstolar
 

Bildkällor: 1. Stockholmskällan, 2. Johanna Bradford, 3. Flickr, 4. Elle Decoration. 5. Apartmenttherapy.

 
#1 - - Anonym:

Hej! Tycker din blogg är så härlig! Jag läste om den franska analysen av hur historielös vår skola är och hur märkligt det är att få intellektuella har reagerat. Intressant. Själv känner jag starkt för Ellen Key och alla i vår historias branschbrytare, de intellektuella som påverkade samhället, inredningen, kulturen. Undrar vilka vi har nu?

Svar: Så kul att du hittat hit och att du också känner släktskap med Ellen Key. Det är verkligen en bra fråga vilka vi har nu. Kanske finns inte de klara lysande stjärnorna, utan de är mindre framträdande. Fast visst behövs det pionjärer idag också. Du når mig här eller via mejl : annchajonsson@yahoo.se
Stiligahem

#2 - - Anonym:

Det var jag som skrev ovan! Heléne Jansdotter Lindholm, hur får man kontakt med dig?

Svar: Det går bra att mejla annchajonsson@yahoo.se
Stiligahem

#3 - - Karin :

Hej! Vilket otroligt intressant inlägg! Måste läsa en gång till och reflektera. Håller med "anonym" ovan. Vilka på verkar nu? Måste fundera på det också.

Svar: Min usp är nog detta med historisk förankring. Jag gör själv ganska ofta en koppling till hur det var tidigare- Att jag känner igen former som kommer igen osv. Så kul att inlägget gav eftertanke och reflektion. Hoppas att du får en fortsatt trevlig vecka.
Anncha
Stiligahem