Lusthus: Kinesiska pagoden i Hagaparken

Kina var högsta mode under 1700-talet. Ostindiska kompaniets resor och handeln med Kina bidrog i allra högsta grad till det stora intresset för kinesisk kultur. Redan i landskapsarkitekten Fredrik Magnus Pipers generalplan över Hagaparken finns ett kinesiskt lusthus utritat. Men uppdraget att utforma den fick Louis Jean Desprez år 1788.
Den kinesiska pagoden är en öppen åttkantig paviljong med ett böljande plåttak uppburet av färgglada träkolonner. Varje hörn pryds av drakhuvuden, ursprungligen gjutna i bly. I drakhuvudet fanns det tidigare små mässingsklockor som pinglade i vinden. Några äldre drakhuvuden i ek kan man beskåda i Haga parkmuseum i Koppartälten.
Mitt i rummet fanns det ursprungligen ett stort åttkantigt bord. Runt templet stod piedestaler som bar upp kinesfigurer. Dessa finns inte kvar här, men stenplattorna kring templet vittnar om dess placering.

Kraftfull och härlig färgsättning på det kinesiska templet



Det här är Turkiska kiosken i Hagaparken. Vill du veta mer?
- Den kinesiska pagoden och den turkiska kiosken i Hagaparken samspelar med varandra. Vill du veta mer om Hagaparken, landskapsarkitekten Fredrik Magnus Piper och kopplingen mellan de två lusthusen?
Läs mer om turkiska kiosken, hagaparken och dess arkitekt. - Louis Jean Desprez hade stort inflytande under Gustav III:s tid. Bland annat stod han bakom utformningen av tillbyggnaden på Drottningholms slottsteater och Kina Slott.
- Rokokoperiodens vurm för kineserier.
Foto: Ann-Charlotte Jönsson, stiligahem