Uppåt väggarna Stadshuset, swedish grace

Einar Forseths originalskisser till delar av Gyllene Salen har hittats

 
15 rullar med såkallade ”kartonger”, dvs underlag för mosaiksättningen av Gyllene salen i skala 1:1 har påträffats i källarkulvertarna i Stadshuset. Förlagorna har en gång skickats till Berlin där mosaikerna monterades. Den största rullen är cirka 8x4 meter och visar Mälardrottningen i full storlek.
 
Förlagorna har länge förmodats varit förstörda men har legat undangömda under Stadshusshopen tillsammans med beredskapsmaterial från andra världskriget. Pappersrullarna upptäcktes i oktober 2016 och nyligen gjordes en bedömning av innehållet. Pappersrullarna är i ganska dåligt skick och papperskonservatorer och stadsarkivet är inkopplade för renovering och så småningom leverans till Stadsarkivet.
 
Einar Forseth (1892-1988) är en svensk formgivare, konstnär, illustratör och professor som kanske är mest känd för de 18,6 miljoner bitar guldmosaik som tillsammans bildar utsmyckningen i den Gyllene salen i Stockholms stadshus. Vilket prestigeuppdrag att få när man blott är drygt 20 år. 
 
Tänk att man fortfarande kan upptäcka nya saker i det här huset. Att det finns skrymslen och vrår där saker glömts undan. Det är sannerligen ett privilegium att få jobba här.
 
#1 - - sofia:

Coolt, önskar dig en underbar dag! Titta gärna in pa min blogg om du vill ha lite inspiration. Kram //Sofia ( www.sofiacm.com )

#2 - - Karin :

Fantastiskt! Vilken spännande och underbar arbetsplats du har. Ibland kan jag verkligen sakna Stockholm. Trevlig helg!

Svar: Visst är det otroligt. Det känns verkligen som ett privilegium att få arbeta i en sån här miljö. Jag kan förstå att du saknar stan emellanåt. Önskar dig en riktigt trevlig helg/Anncha
Stiligahem