Veckans accessoar Carl Malmsten

Skedblad

 
Det har nog inte undgått särskilt många att H&Ms koncept Arket öppnar på Biblioteksgatan i Stockholm. Det som glädjer mig mest är att detta Stockholmsföretag valt att lyfta fram en svensk designklassiker i inredningen till alla kaféerna som finns i anslutning till butikerna över hela världen.
 
Stolen "Skedblad" är ritad av ingen mindre än Carl Malmsten 1933 och syns emellanåt på auktioner där man kan få en hel grupp för några tusen. Jag spår ett uppsving. Stolen hämtar sin inspiration från själva skålen i skeden och den är verkligen fin i all sin enkelhet. Stolen tas nu åter i produktion exklusivt för Arket (artikelnummer 005001-669) och görs i solid ek på en fabrik i Skövde. Malmsten gjorde flera liknande stolar som kanske inte riktigt lirar med Kinfolkmänniskan, bland annat den här. Efter de fullständigt "bananas-priserna" för Axel Einar Hjorts massiva furumöbler från 1930-talet, bland annat Utö-serien så känns motsvarande design i såpad ek som en klockren 2017. Det finns anledning att återkomma.
 
Vad är Arket?
Arket är tänkt som en modern marknad, därav stavningen på market utan m, där formgivare av olika slag formger produkter för alla livets väsentligheter. Trots stavningen utan m, så kommer det att finnas (M)at på Arket. Matkoncept som bygger på det skandinaviska matmanifestet, som många av skandinaviens stjärnkrögare lever efter. Mathias Dahlgren är ett exempel och det hälsosamma konceptet ligger förstås helt rätt i tiden. Arket känns som det tredje naturliga benet i COS och Other Stories-koncepten där man gör det minimalistiska till ett helt lifestylekoncept. Ett skandinaviskt Kinfolk. Jag tror att det är alla rätt på det här och kan inte annat än att beundra familjen Persson. Ett familjeföretag i nu tredje generationen, där varje generation tycks ha förmågan att tolka tiden och anpassa sig efter den. Det ligger något bra i uppfostran till företagsledare där. Det skulle jag förövrigt gärna läsa mer om. Något för tidningen Familjeliv  eller svd Perfect Guide kanske?  
#1 - - Sofia:

Vad spännande! Jag visste inte om Arket förens nu. Hälsningar från Schweiz //Sofia
(http://sofiacm.com min blogg för stil och inredning)

Svar: Hej Sofia,Så kul att jag kunde dela med mig av en nyhet till dig. Hoppas att du får en fin kväll
Stiligahem

#2 - - anneliesblomsterochbakverk:

För mig var detta en nyhet, så tack för information och inspiration :) Kram från mig!

Svar: Så kul att det var en nyhet för dig. Jag blir så glad över varumärken som genomför saker med en tanke och med ett långt och hållbart perspektiv. Det är så kul att de återupptar produktionen från en riktig designklassiker. ha en trevlig kvällAnncha
Stiligahem

#3 - - Frida G Svensson:

tack för denna nyhet och inspiration! Härlig blogg du har! <3

Svar: Hej Frida,Så kul att du gillar min blogg. Jag tycker att det här var en spännande nyhet och med en vinkel som passar för stiliga hem. Hoppas att du får en trevlig kväll
Anncha
Stiligahem

#4 - - Anonym:

Å det här hade jag missat, låter väldigt intressant/
Karin