Allmänt modehistoria

Trendspaning: Rök- och städrockarnas återkomst

Jag hör till dem som byter om efter jobbet. Att laga mat och plocka undan här hemma i kavaj, klänning och nylonstrumpor känns inte direkt funktionsenligt. Särskilt eftersom jag har en älskad liten kladdnisse i hasorna. Jag har letat efter snygga hemmakläder, alltså sådana som man kan öppna dörren i, när grannarna ringer på. Ja, ni förstår ju själva. Lite mer glamour än velour, helt enkelt. Och jag tror att jag har hittat den optimala varianten genom hämta inspiration från historien. Och jag är nog dessutom spot on på trenden, så jag tänkte att det kunde vara kul med en tillbakablick, även om det handlar om mode. Rubriken och bilden avslöjar, men häng med ändå från 1800-tal via 1900-tal till 2000-tal.  
 
 
Inspiration 1: 1800-talets rökrock för herrar

Rökning är omodernt, men rökrockens funktion att skydda och funka i sällskapslivet känns aktuellt.  Det är dags för rökrockens återkomst i ny tappning. Visste du föresten att smokingen hämtat detaljen sjalslag i siden från rökrocken. Inte tvärt om. På 1800-talet var rökning på modet. För att skydda plaggen mot både rök och aska bar männen en halvlång till knälång "morgonrock" i lyxiga material som siden eller sammet. Rökning företogs ofta i separata rökrum. Rocken bars antingen över eller istället för den ordinarie kavajen. Det var ingen formell klädsel och var därför ofta tillverkad i glada färger och mönster. Gäster på besök fick låna en rock. Därför var rockarna gärna "oversize" för att passa alla. Ärmar var ofta uppvikta och klädda i foder av samma tyg som på slagen. Senare blev uppvikta ärmar ett mode i sig och när rökrocken hamnade i händerna på denna man gick rökrocken från elegans till dekadens.  

 

Inspiration 2: 1900-talets förklädesklänning

Förklädesklänningarna med volanger på hängslena som går i kors i ryggen kallas Karinförkläde efter Karin Larsson, förevigad i maken Carls böcker om Sundborn. Karin hämtade inspiration till de hemmasydda klänningarna från prerafaelitiska målningar men även från arbetskläder och konstnärsrockar. Astrid Lindgrens Madicken har fått ge namn åt ett blusförkläde, en ärmlös klänning som knäpps i nacken men annars är öppen. Båda bärs utanpå kläderna för att skydda mot smuts och spill. När jag och min syster var små på 70-talet fick vi matchande blågrå flanellklänningar som påminde om modellen (fast utan volanger). De knäpptes vid axeln och som vi bar med vita kalasbyxor, lackskor och en vit polotröja. Jag vill minnas att de var ganska lekvänliga de där klänningarna med sitt rymliga liv.  

 

Inspiration 3: 1950-talets städrock

Min mormor bar alltid den här rockklänningen när hon klippte rosor i trädgården eller när hon flyttade runt på saker inomhus. Jag kan lova att hennes rosenträdgård var helt enastående. Om det berodde på skjortklänningen ska jag låta vara osagt, men den var väldigt praktisk. I fickorna på rocken fick hon plats med sitt cigarettpaket, tändare och en sekatör. Jag vill minnas att hon bar den över sitt ljusblå twinset och en grå kjol. Men det kan hända att jag minns fel. Det hela har ett väldigt romantiskt skimmer över sig. Mormor är hur som helst "twinset" och grå flanellbyxor personifierad. Det vitgrå håret, dubbla rader pärlor med ett maffigt lås och en ring med en akvamarin så minns jag henne.  Det var något lite härligt Pippi Långstrump-aktigt med en skojig städrock på den annars eleganta kvinnan. Och snyggt.  

 Inspiration 4: 1974 års omlottklänning

1974 introducerade Diane von Furstenberg omlottklännningen i jersey-material (the wrap dress). Det blev en "instant success" och har revolutionerat modet på så många fronter. Jag vågar påstå att omlottklänningen, chanel-jackan och YSLs-damsmoking är de moderna plagg som påverkat kvinnomodet mest. Jag ger mig kanske ut på lite djupt vatten här. Jag är ju ingen modeexpert. Och jag själv älskar omlottklänningen. 

 

2017 års version plockar det bästa från alla världar. De lyxiga materialen från Rökrocken, den praktiska från Madickenklänningen och städrocken och det bekväma från omlottklänningen. Jag är redo!  Härom veckan föll jag nämligen pladask för en lustig guldfärgad omlottklänning i velour på rean för 200 spänn. Jag köpte den ändå inte först, men som det så ofta är med mig smyger sig intresset på. Kanske kunde jag ha den som hemmaklädsel. Så blev det. Jag tyckte att den kändes som en modern rökrock för kvinnor. Det blev ett inköp. Och en nyfiken på influenserna bakom. Så blev det ett modeinlägg på en inredningsblogg. Så kan det gå.  Nu åter till ordningen. Tillbaka till inredning Foto: Visualisterna

#1 - - Weronica - Living by W/Days and Weekends:

Vilket fint, genomarbetat och härligt inlägg! Jag tycker om att få betraktelser som denna - och säger att det definitivt ryms inom din stiliga ram. Tack för läsningen och fin helg till dig!

Svar: Kära Weronica, så kul att du tyckte om inlägget och för dina uppmuntrande ord. Jag är road av att koppla historia till nutid. Det är så mycket som upprepar sig, alltid med någon ny twist eller sammanhang som gör att det ändå känns nytt. Jag har en annan spaning i mitt huvud som kanske blir ett inlägg. Med din uppmuntran kanske jag gör slag i saken. Då är vi i allafall två som läser. Trevlig helg!
Ann-Charlotte J