värt en resa Howard Castle, William Morris, arts and crafts

Tv-serie om verklighetens Brideshead

(null)
Minns ni det vackra slottet i tv-serien "En förlorad värld", på engelska "Brideshead Revisited"? Slottet, som i verkligheten heter Howard Castle, är just nu tv-aktuell i SVT-serien "Att inreda ett slott". Programmets originaltitel är "Phil Spencer's Stately Homes". I seriens andra avsnitt får vi följa med till det fantastiska Howard Castle och följa med bakom kulisserna och ned i arkiven för att få veta mer om de som byggde slotten och vad det kostade att bygga och inreda slotten och parkerna. Den här serien får ni bara inte missa om ni gillar arkitektur, historia, fantastiska miljöer, konst, vackra bilder, människoöden och en god berättelse. Och så finns det en spännande koppling till William Morris.
 
(null)
Den filmatiserade tv-serien "Brideshead Revisited" (1981) om Sebastian Flyte (Anthony Andrews) och Charles Ryder (Jeremy Irons), åttiotalets snyggaste filmhunkar spelades in på Howard Castle i York.
(null)
Frågan är om inte Howard Castle spelade huvudrollen i En förlorad värld. När den brittiska långfilmsversionen av Brideshead Revisited spelas in 25 år senare år 2008 är det återigen Howard Castle som används för att illustrera Brideshead. I 2008 års version är det Emma Thompson som spelar Sebastians mor samt Ben Whishaw och Matthew Goode, i rollerna som Sebastian och Charles. 
(null)
För den som är road av Arts and Craftsperioden, alltså nationalromantiken och jugendperioden har också anledningar att besöka Howard Castle. Det nionde grevparet (Earl of Carlisle) George och Rosalind Howard var goda vänner med Arts and Craftsgrundaren William Morris och moderniserade slottet i början av 1900-talet med den blomstrande mönstervärlden i flera rum, men har senare blivit omtapetserat. Morris färggrika värld kan man idag endast uppleva i kapellet, men klicka på länken så får du se vackra bilder.
 
I morgon fredag sänds det fjärde avsnittet i serien "Att inreda ett slott" med Phil Spencer som ciceron. Missa inte det. 
 
Det fantastiska slottet är aktuellt i ytterligare en film. Nu senast i BBC-filmatiseringen av "Death Comes to Pemberley" som bygger på PD James novell med samma namn och som är en fristående fortsättning på Jane Austens Pride & Prejudice utspelas på Howard.  
#1 - - Kerstinmaria:

TACK för detta inlägg, som passade mig extra väl!

Svar: Så kul att du gillade inlägget. Serien är både lättsam och kunskapsgivande och intressant. Precis som en välproducerad serie ska vara. Trevlig helg
Stiligahem