Antikviteter, Uppåt väggarna Rokoko, gustavianskt, tapet

Förlaga och kopia

Foto: Drottningholms Slottsteater

Primadonnalogens handmålade tapet med slingrande träd och fantasifulla pionkotteliknande blommor på Drottningholms Slottsteater är förlagan till Colefax and Fowlers bästsäljare Snow tree, fast utan fåglarna. Motivet skulle efterlikna kinesiska papperstapeter med växande träd. Även Zoffanys tapet "Eleonora" är inspirerad av Primadonnalogens tapet.


Nancy Lancaster, som äger Colefax and Fowler blev så förtjust i tapeten när hon besökte Teatern på 50-talet. Hon kopierade mönstret till sin matsal och skisserna arkiverades. Först 2006 kom tapeten i tryck i olika färgställningar. Och succén lät inte vänta på sig.

Alla tapeterna på Drottningholmsteatern levererades av Johan Forssén, som vid den här tiden var landets största tapetleverantör. En del är helt handmålade, en del tryckta och några har en kombination av båda. Alla är gjorda av arkpapper som klistrats samman till våder innan de målats eller tryckts. Våderna är i sin tur ihopsydda med lintråd till fält som sedan spikats upp. Tapeterna finns i åtta loger högst upp i huset, två loger påscenen, i Armfeldts våning samt i karusellrummet.

I år fyller Drottningholms slottsteater 250 år. Teatern är en del av UNESCOs världsarv. Det är inte bara en fungerande teater. Här finns också den största samlingen av bevarade 1700-talstapeter i vårt land. Jubileet firas bland annat med en särskild tapetvisning. Den tänker jag inte missa. Så det ger jag mig själv i present två dagar före min födelsedag den 15 oktober.

Colefax and Fowler "Snow tree"
Zoffany "Eleonora"
Detalj av primadonnalogens tapet på Drottningholmsteatern. Foto: Louise Berg/Drottningholms Slottsteater
 
Det är förövrigt inte bara Snow Tree som reproducrats utan bland annat även Boråstapeters Karlslund  har hämtat sin inspiration från Drottningholms Slottsteater.