Stilhistoria Art Nouveau, Art deco, Arts and crafts, jugendstil, nationalromantisk

Skillnaden mellan art deco och art nouveau

 
Jag hamnade i en intressant diskussion med en fransk journalist som besökte Stockholm Furniture Fair för några år sedan. Diskussionen handlade om en viss hotellbyggnad var influerad av "brittisk arts and crafts movement" eller den "franska art nouveau". För inte kunde det vara "art deco" som hotellets webbsida hade beskrivit huset. Mycket riktigt så. Jag ser ganska ofta hur de här begreppen blandas ihop. Folk slänger sig med dem lite hur som helst så jag tänkte reda ut begreppen lite översiktligt och förhoppningsvis få en anledning att återkomma.  
 
Till viss del kan jag förstå sammanblandningarna mellan Arts & Crafts och Art Nouveau eftersom det handlar om liknande strömnigar under samma tidsperiod. Men där upphör likheterna. Det är väl knappast någon som blandar ihop fransk och brittisk husmanskost. Coq au vin och mincepie. Hur man än vänder och vrider på saken så kan aldrig mincepie bli coq au vin. Men mätt blir man och ursprunget är den samma. Det är lantbrukarmat. Ungefär så tänker jag kring Arts & Crafts movement och Art Nouveau.
 
Tiden runt förra sekelskiftet 1870-1930 i Sverige, framförallt Stockholm är mitt särskilda intresse. Jag slukar det mesta i ämnet och samlar material. Kanske blir det en bok en dag, om livet tillåter. Och annars får boken fortsätta att finnas i fantasin. Och det helt okej. Arts and crafts, Jugendstil och Art Nouveau var alla en en motvikt till den historiserande och överdekorerade stilen som varit på modet tidigare under 1800-talet. Tänk, Hallwylska. Man ville bort från närmast barocka stuckaturer och renässansromantik med tunga överdekorerade gardiner och mörka salar. 

Jag kommer illustrera skillnaderna med bilder på en hel inredning och med ett sidobord.

(null)
Standen House i West Sussex är en Arts and Crafts pärla byggd av Philip Webb 1894, fylld med William Morris mönstervärld. Ornamenteringen i arts and crafts är lite mer stiliserad än den franska. Foto: theenglishhome | National trust - James Dobson   

(null)
Den svenska nationalromantiken med vissa klassicistiska drag. Foto: skeppsholmen via stiligahem.se 


1. Arts & crafts movement och Nationalromantik 1850-1914
Arts and crafts movement var en reaktion mot industrialismen skulle man kunna säga. Det var mer än formgivning, det handlade om alla delar av livet. Rörelsen började i Storbritannien och förespråkade traditionellt hantverk och former. Arkitekturen hämtade inspiration från nygotiken, medeltiden och folklore. William Morris och författaren John Ruskin var förgrundsfigurer. Bloomsbury-gruppen och Pre-Rafaeliterna var rörelser som pågick under samma period med liknande infallsvinkel.

Den svenska Nationalromantiska arkitekturen hämtade sin inspiration från den brittiska rörelsen förstås kombinerad med svensk medeltid och vikingatid. Även jugend-arkitekturens mer böljande former och ljusare fasader fick plats i Sverige. Matsalen på bilden ovan är ett bra exempel på en tidstypisk inredning som bär spår av nationalromantik, Art Nouveau och klassicistisk stil. 

Stiligahem om Arts and crafts och svensk tolkning
(null)
Bord av Gustav Fjaestad i nationalromantisk stil. Tillverkad av Adolf Swanson, Arvika, 1908. Foto: Bukowskis 

(null)
En tidstypisk inredning. En Österrikisk secession-duk och porslin med brittiska stoppade stolar i valnöt. Foto: Old houses online

(null)
Mer Art Nouveau än så här kan det knappast bli. Assymetriskt och organiskt sirligt. Foto: via messynessychic

2. Jugendstil, Modernisme och Art Nouveau 1890-1917
Jugendstil var en stilriktning inom konsthantverk, grafik, arkitektur och formgivning som har sitt ursprung i de tyskspråkiga länderna. Jugend betyder ung/ungdomlig. Det är också namnet på den tidskrift som Georg Hirth drev 1896-1940 som gav stilen sitt namn. I Tyskland och Belgien säger man Jugendstil och i Österrike Secession, som betyder utbrytning. 
 
I de flesta andra länder kom stilen att kallas Art Nouveau, ny konst, efter Galerie d’Art Nouveau i Paris som drevs av tyske konsthandlaren Siegfried Bing. I Spanien, då främst Katalonien och Ryssland kallas det Modernisme och i Italien Stile florale. 
(null)
Oavsett namn så karaktäriseras stilen av en återhållsam och ren form med en sirlig organiskt formad dekor.  Foto: macklowegallery.com
 
 
(null)
Typisk Art deco miljö, dekadent elegant. Foto: Lux deco
 
  (null)
Eltham place i London byggdes om i bästa Art deco-stil 1933 av det amerikanska paret Stephen and Virginia Courtauld. En extravagant hall med glastak och  rundade träklädda väggar, inspirerade av svensk nyklassicism, Swedish grace.  Foto: via predicthistunpredictpast

3. Art deco 1920-1939
Art deco är en egen stil, en utveckling av Art nouveau, skulle man kunna säga. Den var samtida med tyska Bauhaus, och balanserar mellan det traditionella kulturhantverket och maskinålderns bildspråk och material. Den omfamnar teknologin, men tyckte att Bauhaus förenklade för mycket. Istället förespråkade man elegans och självförtroende. Den uppkom också under perioden mellan de två världskrigen. Om Art nouveau hade böljande, organiska och asymmetriska former så är Art deco rätlinjig, geometrisk och med symmetriska former.  Rektanglar, klot, trianglar, sicksack och solstrålemotiv blev vanliga. Moderna material som bakelit, krom, plast och rostfritt stål användes gärna, liksom djärva och kontrasterande färger. Glasmålningar, inläggningar och lackerade ytor är också karaktäristiskt. 

Art deco är till viss del samtida med den Nordiska klassicismen, Tjugotalsklassicismen, som vi idag också benämner Swedish grace. 
(null)
Soffbord av Alvar Andersson från 1930. Foto: Auktionsverket

Stiligahem om

#1 - - Tine:

Jeg elsker å vite om sakers bakgrunn og sammenheng. Det gjør dem mer interessante og tilfører på en måte en verdi utover det man ser med det blotte øye. Både her og i de tidligere innleggene du har skrevet var det mye å lære. Jeg har ikke rukket å lese alle, men det skal jeg gjøre! Og så skriver du jo veldig godt og pedagogisk <3 Har du erfaring med å undervise eller formidle?

Svar: Hej Tine, så roligt att du uppskattar mina inlägg. De finns kvar, så du kan läsa när det passar. Och extra roligt att du tycker att jag gör det pedagogiskt.

Jag är utbildad kommunikatör och jobbar som chef för en kommunikationsenhet. Att formulera mig pedagogiskt är kanske lite av en yrkesskada. Det lyser nog lite igenom det jag gör, även om fokus här är på det lustfyllda och fria skrivandet. Inte på det professionella.

Önskar dig en trevlig kväll
Ann-Charlotte

#2 - - Tine:

Ja, det lyser gjennom, både det og den lustfyllda skrivingen, synes jeg 😉 Riktig god helg!
Tine

Svar: Åh tack så mycket Tine. Det glädjer mig att höra. Här i Stockholm snöar det och vi ska ta en tur till landet
Ann-Charlotte

#3 - - annika stiernstedt:

Tack för denna utförliga och tydliga förklaring till begrepp som man slänger sig med utan att riktigt veta bakgrunden. Nu vet jag bättre. Hoppas ni får en skön dag på landet.
Bästa
Annika

Svar: Nog tror jag att du har koll på begreppen, men förhoppningsvis blev det tydligare varför husen i Wien kallas Secession (Wiener sezession) och att Gaudí art Nouveau kallas Modernisme och hur det hänger ihop.
Ann-Charlotte

#4 - - Anonym:

Att du bara hinner med allt detta. Impad...igen.🥴🥴🥴😘😘😘

Svar: Åh tack så mycket för komplimangen. Jag hinner tack vare alla små stunder emellanåt; när jag sitter på bussen, på kvällen när sonen somnat och så vidare. Den här idén fick jag för flera år sedan, men själva upplägget och hur jag skulle angripa det hade jag inte. Så kom jag på att en tidslinje kunde vara bra. Och så blev det ett inlägg
Ann-Charlotte

#5 - - Karin:

Tack för ett intressant, lärorikt och välskrivet inlägg. Det är lätt att blanda ihop dessa stilar och strömningar i tiden. Jag är nog mest förtjust i nationalromantiken, då jag tror att man även tog intryck av naturen och vurmade för den. Swedish grace är sval och elegant och just husfasaderna från 1920-talet är så återhållsamt vackra. Önskar dig en fin helg!

Svar: Jag instämmer helt med dig. När det gäller arkitekturen är nationalromantiken min favorit
Ann-Charlotte