Danska klassiker Kaare Klint, LeKlint, danska klassiker

Danska klassiker: Kaare Klint

Skrivbord i massiv cuba mahogny av Kaare Klint för Rud.Rasmussen. Foto: stiligahem.se

Har man en pappa som ritat en av Danmarks mest berömda byggnadsverk, Grundtvigskirken, så kanske man är predestinerad till storverk. Kaare Klint (1888-1954) kallas ofta den danska modernismens fader. Inte bara för sitt eget bidrag, utan för att han undervisade och präglade en hel generation av de främsta danska möbelformgivarna och arkitekterna; Hans J Wegner, Arne Jacobsen, Börge Mogensen, Poul Kjaerholm och Mogens Koch, för att nämna några. Och ja, det finns en koppling till Le Klint-lamporna också.

"Homo mensura" det vill säga Protagoras tes "människan är alltings mått…" var grunden i Kunstakademiets møbelskole som Kaare Klint var med och skapade 1923. 1924 blev han docent och professor vid densamma. Arkitekturundervisningen på den tiden var fokuserad på stilperioder och stilarter, men Kaare Klint bröt radikalt med detta. I motsats till de flesta andra funktionalister inspirerades han heller inte av Bauhausskolan, som ville bort från det traditionella. Istället tog han utgångspunkt ur de klassiska möblerna och förenklade dem, utan att för den skull kompromissa med design eller kvalitet.

Studenterna fick göra praktiska studier av de grundläggande reglerna för arkitektur. Som gyllene snittet, optiska mittpunkten, balans och rytm, kontrast, symmetri och asymmetri. Studenterna ägnade veckor åt uppmätningar av stolar och bord för att därefter utvärdera om måtten passade till människans mått. Inget överflödigt, bara ärliga och rena linjer, de bästa materialen och ett äkta hantverk var grunden i hans filosofi. Möbler var redskap snarare än dekoration, ansåg Klint. 

Vid världsutställningen i Barcelona 1929, stod han för den samlade inredningen i hela den danska paviljongen på Expo 29. Själva paviljongen hade ritats av Thyge Hvass. Kaare Klints betydelse för dansk möbelhistoria kan inte övervärderas, menar Gorm Harkaer som skrivit ett praktverk om Klint.

Här är mina fem Kaare Klint favoriter.

Kaare Klint var bara 26 år gammal när han skapade Faaborgstolen KK96620, (1914). Det är en av hans mest berömda stolar skapad till Faaborg Museum. Den tillverkas fortfarande av Rud Rasmussen som numera ingår i Carl Hansen & Son. Foto: Lauritz.com

 
Safaristolen KK47000 ritades av Kaare Klint år 1933 och är en av de första stolarna som kom i byggsats. Stolen tillverkas av Carl Hansen & Son och fås i både tyg och skinn. Foto: Carl Hansen & Son
Soffan KK 5011 av Kaare Klint  för Rud Rasmussen i svart skinn och mahogny. Foto: Roxy Klassik
Öronlappsfåtöljen KK6212 av Kaare Klint för Rud. Rasmussen var jag bara tvungen att ha med. En sådan står i mitt föräldrahem. Det är pappas stol. Här har han läst tidning, lyssnat på radio, tagit en slummer och läst julklappsrim under hela min uppväxt. Foto: Rud. Rasmussen.
Le Klint: Lampföretaget skapades av Kaare Klints pappa arkitekten Peder Vilhelm Jensen Klint (1853-1930) som också ritade Grundtvigskirken utanför Köpenhamn. Företaget utvecklades av Kaares bror Tage Klint som tog över 1943. Det hela började redan i början av 1900-talet när P.V. Jensen Klint vek sin första plisserade lampskärm för att passa den petroliumlampa han precis ritat. Kaare har ritat flera av Le Klints nuvarande bästsäljare; LK 101 (frugtlygten/the fruitlantern) och LK 306 (Kiplampen/a versatile table and wall lamp) som fanns med vid starten av verksamheten. Det är LK 303 som är avbildad ovan och finns i både mässing och krom. Foto: Le Klint.
 
Mer om Kaare Klint
 

#1 - - Birgitta:

Hej, tack än en gång för din trevliga Blogg. Intressant att läsa och veta lite mer om den stora arkitekten Kaare Klint och att du länkat till hans hem.

Tycker också om det fina och lugna färgvalet i hemmet du visade. Kanske dock att ha kläder hängande i sovrummet, är kanske inte vad jag skulle ha.

Må väl, bästa hälsningar
Birgitta

Svar: Tack Birgitta för din kommentar och för din uppskattning. Så glad jag blir. Visst är färgvalet fint i sovrumsinlägget. Trevlig skottdag
Stiligahem.se