Danska klassiker: Kaare Klint
Skrivbord i massiv cuba mahogny av Kaare Klint för Rud.Rasmussen. Foto: stiligahem.se
Har man en pappa som ritat en av Danmarks mest berömda byggnadsverk, Grundtvigskirken, så kanske man är predestinerad till storverk. Kaare Klint (1888-1954) kallas ofta den danska modernismens fader. Inte bara för sitt eget bidrag, utan för att han undervisade och präglade en hel generation av de främsta danska möbelformgivarna och arkitekterna; Hans J Wegner, Arne Jacobsen, Börge Mogensen, Poul Kjaerholm och Mogens Koch, för att nämna några. Och ja, det finns en koppling till Le Klint-lamporna också.
"Homo mensura" det vill säga Protagoras tes "människan är alltings mått…" var grunden i Kunstakademiets møbelskole som Kaare Klint var med och skapade 1923. 1924 blev han docent och professor vid densamma. Arkitekturundervisningen på den tiden var fokuserad på stilperioder och stilarter, men Kaare Klint bröt radikalt med detta. I motsats till de flesta andra funktionalister inspirerades han heller inte av Bauhausskolan, som ville bort från det traditionella. Istället tog han utgångspunkt ur de klassiska möblerna och förenklade dem, utan att för den skull kompromissa med design eller kvalitet.
Studenterna fick göra praktiska studier av de grundläggande reglerna för arkitektur. Som gyllene snittet, optiska mittpunkten, balans och rytm, kontrast, symmetri och asymmetri. Studenterna ägnade veckor åt uppmätningar av stolar och bord för att därefter utvärdera om måtten passade till människans mått. Inget överflödigt, bara ärliga och rena linjer, de bästa materialen och ett äkta hantverk var grunden i hans filosofi. Möbler var redskap snarare än dekoration, ansåg Klint.
Vid världsutställningen i Barcelona 1929, stod han för den samlade inredningen i hela den danska paviljongen på Expo 29. Själva paviljongen hade ritats av Thyge Hvass. Kaare Klints betydelse för dansk möbelhistoria kan inte övervärderas, menar Gorm Harkaer som skrivit ett praktverk om Klint.
Här är mina fem Kaare Klint favoriter.
Kaare Klint var bara 26 år gammal när han skapade Faaborgstolen KK96620, (1914). Det är en av hans mest berömda stolar skapad till Faaborg Museum. Den tillverkas fortfarande av Rud Rasmussen som numera ingår i Carl Hansen
& Son. Foto: Lauritz.com




- Tidningen Bo Bedre har besökt Kaare Klints barnbarns hem
- Rud Rasmussens hemsida visar flera av Kaare Klints 30 möbelmodeller.
- Danska auktionshuset Bruun Rasmussen och Lauritz.com säljer mycket danska klassiker
- Stiligahem om dansk design i siffror.
- Ta en kaffe på Kafé Klint, Designmuseum Danmarks kafé på Bredgade 68 i Köpenhamn.
- Kaare Klint färdigställde Grundtvigskirken och en av hans mer kända stolar, kirkestolen ritade han till kyrkan.
Hej, tack än en gång för din trevliga Blogg. Intressant att läsa och veta lite mer om den stora arkitekten Kaare Klint och att du länkat till hans hem.
Tycker också om det fina och lugna färgvalet i hemmet du visade. Kanske dock att ha kläder hängande i sovrummet, är kanske inte vad jag skulle ha.
Må väl, bästa hälsningar
Birgitta