I säsong, Veckans accessoar Royal Copenhagen, dukning, jul, mistel

Julinspiration: Mistelns magiska krafter

 
Misteln hör julen till. Inte bara för att den är dekorativ med sina parställda grenar och vita bär, utan för att den också står som garant för pussar. Och det är ju aldrig fel. Traditionellt hänger vi misteln i en ljuskrona eller ovanför en entré, men så vackert det blir som en mer diskret juldekoration mitt på bordet. Av Royal Copenhagens sex julbord, föll jag som en fura för den kungliga modeskaparen Mark Kenly Domino Tans avskalade vackra dukning med  White Fluted och Arje Griegst’s Konkylie (The Conch series) båda för Royal Copenhagen. De vackra snäckformade bordsdetaljerna åker genast upp på önskelistan.
 
 
Arje Griegsts vackra snäckformade Konkylie är just nu inte i produktion på Royal Copenhagen, så det gäller att hålla utkik på auktioner efter delar i serien. Men Arje är guldsmed och hans vackra smycken är magiska. Kolla in här. Inte undra på att de t o m prytt drottningen.
 
Mistelns magiska kraft
Misteln och dess magiska kraft. När moderträdet tappat sina löv på hösten behåller misteln sina genom hela vintern. MistelnViscum Album, är en snyltare, en parasit, som växer i lövträd i södra Sverige. Misteln sägs ha en blodtryckssänkande effekt och förmåga att skydda mot vissa sjukdomar. Men prova inte. Den är mycket giftig.
 
Kelterna ansåg den som helig och skördade den efter en komplicerad ritual för att den inte skulle förlora sin kraft. Och i den nordiska mytologin var det en pil av mistel som dödade Balder. 
 
I äldre tider hängde man upp mistel i huset för att skydda huset och de som bodde där mot allt ont och så använde man de klibbiga bären för att göra ett lim som användes för att fånga fåglar. Seden att kyssas under misteln är en anglosaxisk tradition.
 
 
 
Foto: pressbilder från juleborden publicerade med tillåtelse från Royal Copenhagen