/ Antikviteter / Veckans accessoar /

Stolhistoria: Den svenska modellen

 En av de vanligaste gustavianska stolarna kallas "den svenska modellen" och är en kombination och utveckling av både franska, engelska och holländska influenser. Den karaktäriseras av en oval, genombruten rygg med en typisk svensk balusterbricka. Ryggstödet är ofta krönt med en blomma eller medaljong och på sitsens framsarg ser man också dekorationer som på franska modeller. De randiga mönstret på benen, såkallade kannelyrer är också fransk influens. Bentypen, det såkallade H-krysset, är däremot efter engelsk-hollänska äldre modeller. 
 
Åren runt 1780 levererade Stockholms främsta stolmakare över 200 "svenska modellen stolar" till Drottningholms och Gripsholms slott, där de användes främst i gästrummen. Stolen blev också en vanlig syn på svenska herresäten. 
 
Gustavianska stilepoken
Om du undrar när den gustavianska stilepoken ägde rum eller vill veta mer om vad som gällde. Kolla in stiliga hems stilhistoria. Och om du är nyfiken på fler stolar från den gustavianska perioden så kommer det fler inlägg under sommaren.
Gustaviansk stol, den svenska modellen. Typiska detaljer som de H-form ställda kannelerade benen och den genombrutna ryggen.
Gustaviansk stol, den svenska modellen: Blommönster i framsargen.
Gustaviansk stol, den svenska modellen. Ryggstödets överkant med utskuren dekor i form av en enkelblomma.
 
Foto: Millings Antik och Bukowskis.