Axel Einar Hjorth

En av de mest spännande historiska tidsperioderna i svensk formgivning är under tjugo och trettiotalet från Art Deco och Swedish Grace till stram funktionalism. En ganska kort period egentligen. Ur den franska dekadenta och exklusiva art deco stilen föddes den svenska 20-tals klassicismen (Swedish Grace) som sedan ganska snart gick över i funktionalismen. På den tiden hade NK en egen inredningsavdelning - en egen linje av egen formgivning. Och chef över den var Axel Einar Hjorth.

Axel Einar Hjorth: 1888-1959
En av förgrundsfigurerna för det internationella genombrottet för svensk form. Hjorth var Chefsarkitekt på NK inredningar mellan åren 1927-38 då han gjorde sig känd för sin exklusiva och egna stil inspirerad av fransk Art deco. På NKs monter vid Världsutställningen i Barcelona (1929)  visade han praktskåpet Louis som nu senast klubbades (2002) för över 1,5 miljoner kronor. Samtiden och jante var inte nådig mot Hjorth och han fick utstå mycket kritik för sina lyxmöbler. Under 30-talet ritade han enklare och rustikare möbler, sportstugemöbler, i furu med namn som "Lovö" och "Utö" för NK. De går idag för skyhöga belopp även på en internationell marknad. 

Efter sina år på NK inredning verkade han nästan i det tysta. 

Stockholmmodern har valt ut 100 svenska formgivare som aldrig kom med på den etablerade listan över sveriges 100 viktigaste formgivare. Axel Einar Hjort är en av dem. 

Bild: bukowskis|| Praktskåpet Louis av Axel Einar Hjorth ställdes ut på världsutställningen i Barcelona 1929. Skåpet beställdes av Ivar Kruger.
 
 Foto: Collage Stiligahem.se med bilder från Bukowskis, Auktionsverket och 1stdibs.com