Stilhistoria 1900-tals design, Axel Einar Hjorth

100 svenska designklassiker

 
Det bor en liten rebell i mig, en Pippi Långstrump som helst vill göra lite tvärt om. Kanske är det just därför jag gillar Stockholmmoderns initiativ #100newclassics på instagram. Bakom instagramflödet står handlaren Thomas Ekström som är specialiserad på design från 1900- och 2000-talet. Han vill uppmärksamma de svenska formgivare som aldrig passade in i mallen och exkluderats från den officiella bilden av Sveriges 100 tongivande formgivare. Bland rebellerna syns hypade Axel Einar Hjort, G A Berg och Otto Schulz. Form och kvalitet har alltid diskuterats och det här blir ett inlägg i debatten som jag tycker är toppen. Way to go.
 
Och Axel Einar Hjorth då? Om du är nyfiken på att veta mer så kan du läsa här.
 
Min egen rebelliskhet då. Som barn var jag ganska mycket driven av att göra tvärt om. Vägrade kjol, avskydde rosa, lekte med bilar och brottades, tog parti för de få, frågade och ifrågasatte allt. Mina kära föräldrar, och särskilt min pappa, tog alla mina infall på största allvar. Behandlade mig som en vuxen och förväntade att jag kunde försvara mina åsikter. Men mina tankeexperiment har också gjort mig till en rotad och hel person. Jag har tänkt de flesta tankarna, rett ut begreppen och tagit ställning. Som vuxen är jag, i allafall till det yttre, ganska konventionell. Det har blivit så. Idag älskar jag som bekant rosa och klär mig helst i klänning och gillar klassisk inredning.
 
Ni som följer bloggen vet också att det kan komma en del Pippi Långstrump inlägg emellanåt. Som det här eller det här där jag ifrågasätter det vi kallar god smak. Och när varenda kotte vill ha en dekorationsananas i guld, cararramarmor eller Wegnerstolar vaknar den lilla rebellen till liv och jag längtar efter tvärt om. I vardagsrummet här hemma med 5,5 meter till nock hade Sarfatti-lampan varit ett naturligt val, men jag valde en mer anonym lampa istället (som jag nu inte ens kommer ihåg namnet på) för att slippa design-bingo-känslan i hemmet. Sen påverkas jag ju förstås också av det som ligger i tiden. Har trendenligt mörkgråmålat sovrummet och faller för bilder i Lotta Agaton stil och så. Med åren, läs många felinköpta grejer, har jag fått en ganska tydlig stil. Jag faller fortfarande för allt, men kan lättare urskilja det som passar hemma och vad jag gillar långsiktigt. Och då väljer jag det. 
 
Foto: Collage Stiligahem.se med bilder från Bukowskis, Stockholms auktionsverk och 1stdibs