Stilhistoria Bauhaus, Walter Gropius

Stilikon: Walter Gropius och Bauhaus

(null)
Idag kanske de flesta associerar ordet Bauhaus till ett stort byggvaruhus, men Bauhaus är namnet på den arkitekturskola som Walter Gropius (1883-1969) bildade och var rektor för 1919-28. Skolan har i sin tur givit namn till en av de arkitekturriktningar som influerat hela världen och blivit stilbildande för det vi kallar modern arkitektur. Bauhaus var med andra ord föregångaren till funktionalismen. Bauhaus var mer än arkitektur.  Den banade väg för modern typografi, grafik och konst. I år är det 100 år sedan Bauhaus-skolan startade. 
 
Foto: The White City, Tel Aviv | Guy Levy

Walter Gropius Bauhaus skola var en experimentskola för arkitekter och formgivare. En viktig del i ideologin var trohet mot materialet. Den riktning som bejakar att Form följer funktion. Konstruktionen fick gärna vara avläsbar. Gropius introducerade användandet av stålbalkskonstruktioner för att på så sätt kunna ha stora glasade partier. 
Han ville sudda ut gränserna mellan fin- och folkkultur.  All formgivning; arkitektur så väl som konst och grafisk formgivning fick vara under samma tak, vilket var nytt då. Tidigare hade arkitektur hört till de tekniska skolorna. 
(null)
Herbert Bayer är skaparen bakom Sans serif-typsnittet som kom att bli synonymt med Bauhaus. Bayer var en av lärarna på skolan med ansvar för grafisk formgivning. 

Skolan var både experimentell och ganska teoretisk. En av anledningarna till det kanske var att Gropius själv inte kunde rita. Han var under sitt yrkesverksamma liv beroende av andra som kunde det. Av Meyer i Berlin och sedan av Marcel Breuer i USA. 

Gropius, van der Rohe och Le Corbusier
Det hela började 1910-1913 då Walter Gropius arbetade för arkitekten Peter Behrens. Där träffade han Charles-Édouard Jeanneret, även kallad Le CorbusierMies van der Rohe och Adolf Meyer. Vid den här tiden var det stilarna art noveau, nationalromantik, arts and crafts och jugend som dominerade arkitekturen. Peter Behrens stod för något annat, en slags industriell klassicism som influerade de fyra herrarna. Det är dessa herrar som brukar räknas till modernismens grundare. 

Tillsammans med Meyer bildade Gropius ett arkitektkontor i Berlin inriktad på industridesign. Tillsammans ritade de skofabriken Fagus-Werk (1911). Med sin kombination av stål och glas och tydliga gränser mellan slutet och öppet blev det startskottet för det som kom att kallas Bauhaus-arkitektur.

Bauhaus skolan stängdes 1933 av nazisterna. Hans idéer möttes av stor kritik och han flydde till USA (1937)  via ett uppehåll i Storbritannien. I USA bildade han bland annat "The Architect's Collaborative " (1945.  Efter kriget kom han sedan tillbaka till Tyskland.  

Visste du att "Bau" betyder konstruktion på tyska. I det samtida Tyskland kallades stilen Neue Sachlichkeit (ny objektivitet) och Neues Bauen (nya konstruktioner). 

Fagus-Werk i Alfeld, Tyskland blev byggnadsminnesmärkt redan 1946 och hundra år efter uppförandet, 2011, kom det på  Unescos världsarv
  (null)
1925-26. Model B3 chair av Marcel Breuer kallas ibland för Vassily chair. Visserligen var båda verksamma vid Bauhaus-skolan när stolen kom till. Kandinskij gillade stolen och ett exemplar till sitt kontor, där. Det var dock först långt senare. Foto:  Knoll

100 års jubileum firas på flera håll
Bauhaus-skolan grundades av Gropius i staden Weimar 1919. Skolan flyttades 1925 till Dessau och så till Berlin 1932. Jubileet firas på flera håll i Tyskland, bland annat i Dessau. Vasilij Kandinskij och Paul Klee var två av lärarna och förutom Gropius var Marcel Breuer en av rektorerna. 

(null)

1928,  Marcel Breuers "Cesca"stol i rotting och stålrör som idag tillverkas av Knoll kallas ibland för Bauhausstolen. 

Prefabricerade element 
Folkets arkitektur var viktigt för Gropius och hans kretsar. De ville hitta en ny väg för modern stadsbyggnad och massproduktion genom att bygga med moduler. Industriella produktionsmetoder och prefabricerade element var också en viktig del av det som Bauhaus-skolan stod för. 

När man ser Bauhaus byggnader med dagens ögon förs tankarna till miljonprogrammen och till funkisen. Då ska man veta att Bauhaus är 1920-tal, alltså minst tjugo år tidigare. 

(null)

Ett litet urval av kända verk
  • Bauhaus Archiv Museum für Gestaltung, det vill säga Bauhaus-arkivet i Berlin är ritat av Gropius
  • Byggnader i Dessau
  • Pan-Am building, numera Metlife-building, ritades tillsammans med Pietro Belluschi och liknar en flygvinge. En av 1960-talets ikonbyggnader. 
  • Gropiusstadt, är en stadsdel i Berlin som bär hans namn eftersom det byggdes med modernistiska idéer.
  • Den vita staden i Tel Aviv byggdes på 1930-talet och är den största samlingen av Bauhaus-arkitektur i världen. Självklart på UNESCOs världsarvslista

#1 - - Lisbeth :

Jag har 2 styck Vasily stolar sedan många år och det är nog dom vackraste möbler jag vet. Dom är inte helt bekväma alltid men med en pälspläd och pälskuddar på vintern är dom otroligt mysiga att sitta i och på sommaren är dom svala och sköna precis som dom är.

Svar: Åh, de är så vackra. Det är fantastiskt att tänka att de ritades på 1920-talet och fortfarande är så moderna i sitt uttryck. Jag skulle gärna ha dem också, eller LC2. Har alltid också suktat efter LC2 fåtöljerna i stålrör och skinn så länge jag kan minnas. Det faller på att jag vill ha två och då har det inte blivit av, hehe
Stiligahem