Hösten 2014: Antika höjdpunkter


Auktionshusens klassiska auktioner är höstens (och vårens) höjdpunkt för alla antik-geeks. Men det finns ett liv före och efter, för den delen också. Här har jag listat mina hållpunkter:
 
Fashion and diamonds
Bukowskis: auktion 30 september. 
 
Affordable Art Fair
Många lever med fördomen att det är för dyrt med original verk och låter bli att besöka gallerier. Men på den här mässan kan man  hitta verk från 500 kronor och upp till max 50 000. 50-talet gallerier visar. 
Var: Magasin 9, Frihamnen Stockholm
När: 2-5 oktober, 10/11-18. www.affordableartfair.com
 
Dardel på Åmells
Det är lätt att glömma konsthandlarna i jakten på inspiration. Men Åmells har alltid väldigt intressanta utställningar. Dit är man välkommen även om man inte kan handla. Och nu visar de 25 oljor plus akvareller och teckningar av Dardell, hälften av dem till salu.
Var: Åmells konsthandel, Birger Jarlsgatan 14
När: 11-31 oktober. www.amells.com
 
Moderna auktionerna
Bukowskis: visning 14-20 oktober. Auktion 21-22 oktober.
Stockholms Auktionsverk: visning 14-20 oktober. Auktion 21-22 oktober. 
 
Bolin Fine Jewellery
Christian Bolin, på W.A Bolin är kunglig hovjuvelerare vilket innebär att han sköter de kungliga juvelerna. Och Fine Jewellery-auktionerna höst och vår ger mig munvatten. Höstauktionen ligger alltid nära julen och jag brukar säga till maken att jag bara önskar mig nått litet från Bolins. Hehe. Den 27 oktober kommer katalogen. Visningen är 9-15 november och auktionen den 16 november. 
 
Grand Antiques
Det bästa från norr till söder. Vartannat år arrangerar Sveriges Konst- och Antikhandlareförening en högkvalitativ antikmässa. Ett tjugotal handlare ställer ut det bästa inom konst, design, smycken och antikviteter.
Var: Nordiska museet, Stockholm.
När: 21-23 november, kl 10-18. www.konstantik.se
 
Klassiska auktionerna
Bukowskis: visning 25 november-1 december. Auktion 2-5 december. 
Stockholms Auktionsverk: visning 21-30 november. Auktion 2-4 december. 
 
Pompeji-utställning
Konstcensur väcker alltid mycket uppmärksamhet. Och när SL förbjöd Millesgårdens affischer med 2000-årig mosaikkonst föreställande ett naket bröst i tunnelbanan blev det ramaskri. Och massor av pr för Millesgården. Pompeii fascinerade även Carl Milles. Hela den terrasserade parken är inspirerad av italien och Pompeji. Jag ser fram emot att bestöka utställningen för att lära mig mer. Utställningen pågår fram till 18 maj.

Foto: Karmstolarna från Antiqvm är gjorda 1780 i brytningspunkten mellan rokoko och den gustavianska perioden. Konstantik.se