Arkitekturhistoria ESNY, boasering, bröstpaneler, nationalromantiskt

Vad är Bröstpanel och boasering

Oj vad jag är svag för det här. Nationalromantik när det är som bäst. Gedigna vackra sekelskifteshus från början av 1900-talet med bröstpaneler, skjutdörrar och vackra fönster. Föresten, vad är skillnaden mellan en bröstpanel och en boasering? Här förklarar jag det
 
Jag blir lika glad varje gång jag ser bilder från andra sådana hem. Och ändå behöver jag inte titta längre än mitt eget hem för att uppleva det. Det finns en otrolig kvalitet i dessa hus. Gediget byggda, tjocka väggar, bra virke och inget fubb. Kvalitet rakt igenom. Det är sannerligen ett privilegium att få bo så här. Gillar också när rumsplaneringen är nästan i original och när man vågat hålla kvar i färgsättningen.
 
Vad är bröstpanel, boasering och sockelpanel
En bröstpanel är en innerväggspanel som täcker väggen mellan golvsockel och fönsterbänk. Den blev en vanlig väggbeklädnad från cirka 1750. Boasering kallas en panel som går från golv till tak och förekom under rokokon i mycket exklusiva miljöer. Kring 1850 blev bröstpanelen omodern och ersattes av en sockelpanel som nådde halvvägs till fönsterbrädan och bestod av sockelbräda, mellanbräda och bröstlist. Under Nyrenässansen i slutet av 1800-talet kom bröstpanelen åter i ropet. Den här gången i en något högre variant - i brösthöjd- och med tapet ovanför (som på bilderna). Bröstpaneler fortsatte sedan att användas till 1910-talets slut. Stockholms Länsmuseum är en fantastisk källa för den som vill fördjupa sig ytterligare. 

Foto: ESNY