Stilhistoria Rokoko

1750-1775: Rokoko

Det är söndag och det har blivit dags för ett nytt kapitel i Stilskolan. Den här gången handlar det om Rokoko. Rokoko som konststil uppstod i Europa kring 1700-talets mitt och var en utveckling av barocken. Stilen utmärker sig främst genom användandet av snäckor, rosor och figurer i en asymmetrisk dekoration. Ordet rokoko kommer från franskans rocaille, vilket betyder en oregelbunden klippformation. 

Om barocken var pompös, kraftfull och "maskulin" så är Rokokon sinnlig, behagligt kurvig och "feminin". Stilen klarare, ljusare och lättare, ibland pastellartad. Färgskalan drar mer åt det som vi tänker som gustavianskt: rosa, ljusblått, gult och pärlgrått.

Under perioden hämtade man inte bara inspiration från havet, utan mjuka former från hela växtriket. Filosofen Rousseaus tankar om att hitta tillbaka till ursprunget istället för att styras av teknik och vetenskap påverkade starkt. Och visst känns Rousseaus filosofi aktuell även i modern tid. Med skicklighet formade hantverkare föremål som skulle upplevas vara i ständig rörelse. 
Den svenska rokokon är närmast att anse som  en sparsmakad motsvarighet till den franska stilen Louis XV. De tydliga skillnaderna syns i bilderna nedan, en svensk respektive en fransk möbel. Den svenska rokokon hämtade också inspiration från Storbritannien. Via möbeltillverkaren Thomas Chippendale fick vi enkla grundformer, med öppna ryggstycken med balusterbricka. 

Beresta svenskar som vår egen naturbildare Carl von Linné, arkitekterna Nicodemus Tessin d.y och Carl Hårleman samt möbelsnickarna Carl Petter Dahlström  med flera kom att influera den svenska rokokon. 

Typiskt för stilen är byråer med buktande ”mage”och rikt dekorerade brännförgylda handtag. Byrån var favoritmöbeln. Bekväma stoppade stolar med ryggstöd svängda efter kroppen, S-formade ben och korta armstöd för att ge plats åt vida klänningar var populära. Skåpen dekorerades gärna med intarsia i form av rutor och romber. Salongerna ljusa och luftiga. Franska fönster och dubbeldörrar mellan rummen infördes. Väggarna kläddes med vävtapeter och oljemålade landskapsbilder. 

Här i den kalla Norden blev den värmande och vackra kakelugnen en populär nymodighet. Spelbord blev  populära och sekretären var den mest älskade möbeln. Namnet secretaire, från latinets secretus, dvs hemlig, refererar till den hurts med fack och lådor som dolde den låsbara klaffen. Här kunde snickarmästrarna briljera. 

Andra nymodigheter var såväl fajans (även i de lägre stånden) som porslin. Européerna beundrade det kinesiska porslinet. Först ut med att knäcka koden för hur man tillverkade porslin var Meissen (1710), följt av bland annat Sèvres. I Sverige grundades Rörstrands porslinsfabrik 1728, känd för sin blå färgskala. Konkurrenten Marieberg, vars signum är lysande färger och kakelugnar startade först 1760.
Stilikon
Marie Antoinette, här i Kirsten Dunsts tolkning, är den personlighet som jag tycker bäst fångar rokokons lätta, pastelliga och frossiga perioden som ledde fram till att monarkin avsattes i Frankrike. Och vill man komma i rokokostämning så är filmen en garanterad stämningshöjare. Filmen fick en hel värld att vallfärda till Laduree för att köpa macroner. Laduree fanns dock inte under rokokon, utan startade först 1876. Men det är en annan historia.
 
Frossa i Rokoko
Svindersvik i Nacka hör till en av mina egna favoritplatser. En riktig liten pärla.
Kina Slott, på Drottningholm är också ett bra exempel på tidens vurm för det kinesiska och färgskalan.
 
Här kan du läsa flera inlägg i stilskolan
 
Foto: Stiliga hem/Rokoko
#1 - - Bohemhoe:

inte hittat hit tidigare, men kommer definitivt stanna kvar!

Svar: Hej, så kul att du gillar min blogg
Stiliga Hem

#2 - - Annster:

Så fint :)

Svar: Tack.
Stiliga Hem

#3 - - emelie:

Fint!

Svar: Tack
Stiliga Hem

#4 - - foodbysandra.blo.gg:

oh fint :)

Svar: Tack
Stiliga Hem

#5 - - Joe:

NICE! :)

Svar: Thanks
Stiliga Hem

#6 - - vitamargarita:

Tack för din folkbildning! Jag lär mig någonting nytt varje gång jag läser din blogg + får ögongodis = underbart.

Svar: Så glad jag blir Vitamargarita över att du gillar bloggen och inriktningen. Tack!
Stiliga Hem

#7 - - KassandraPalma:

Så fina bilder!

Svar: Tack
Stiliga Hem