Stilhistoria barock

1500-1700: Barock

Detta är fullkomligt barockt! I alla tider har ordet använts som något nedsättande i betydelsen absurd, överdriven eller orimlig. Barocken uppstod främst i Italien på slutet av 1500-talet och pågick in på 1700-talet. Ordet kommer från portugisiskans barrocco, som betyder "missbildad/ojämn pärla". Sin höjdpunkt nådde stilen under 1600-talet. Barocken präglas just av av stora, dramatiska, svulstiga och kraftigt överdrivna former. Det skulle symbolisera makt.
Konstnären och skulptören Giovanni Lorenzo Bernini (1598-1680) var den som spred den nya stilen under sina uppdrag för Ludvig XVI i Frankrike. Förebilden för det barocka är också Ludvig (Louis) XIV:s överdådiga hov i Versaille.
Med barocken kom en helt ny möbelkultur. Man frångick de tidigare väggfasta möblemanget och förvaringskistorna. Under barocken fick vi flyttbara kabinettskåp och stora salskåp. Vi fick fristående soffor samt stolar och taburetter. Bord blev vanligare. Konsolbord, skrivbord och slagbord med klaffar.
Mat var viktigt. Borden generösa och överklassen använde nymodigheter som bestick i silver och tenn. Och silverfat eftersom porslinet fortfarande inte importerades hit. Först på 1740-talet började svenskarna importera kinesiskt porslin. Och drack, ja det gjorde man också. I bägare av silver eller tenn. Glas var mycket sällsynt. 
Barockmöbler är rikt skulpterade och lyxmöbler förgyllda. Ofta återfinns spiralsvarvade ben på stolar, bord och pelare på skåp, en kvarleva från renässansen. Återkommande dekorer är också akantus med frodiga och flikiga blad. Och själv associerar jag perioden till stora, tunga och mörkfärgade respektingivande skåp med röda sköldpaddsinläggningar och kulfötter. Barockskåp. Ju mer volym och utsirlad form desto mera makt.

Textilier i form av gardiner introducerades. Gyllenläder, dvs behandlat och präglat kalvskinn målat i barocka färger samt vävda gobelänger prydde väggarna. Och på golven kom det som då kallades "golvtapeter", det vill säga mattor. 

Stilikon
Christian Lacroix, Vivienne Westwood och Jean Paul Gaultier har alla i perioder inspirerats av barockens överdrivna, asymetriska och svulstiga stil. Och många fler finns det. Kanske är det rent av så att haute couturevisningar just lockar fram det barocka hos var och en. Garanterade show stoppers. Hur som helst. Efter noga övervägande beslöt jag mig för att barockens stilikon ändå måste bli Alexander McQueen. Denna brittiska "enfant terrible" som blev känd för sina spektakulära visningar och som tyvärr gick bort 2010. I hans kläder finns det extra allt nästan jämt.
 
Frossa i Barock:
 
Mera stilskola
Här hittar du flera inlägg i stilskolan.
 
Foto: Alla bilder från Period: Baroque på Pinterest
#1 - - Weronica - Living by W/Days and Weekends:

Jag måste bara säga att jag tycker så himla mycket om din blogg! Varje inlägg är som en liten skattkista. Jag vet sällan vad som komma skall när jag klickar in mig här, men jag tycker alltid om det jag får. Fortsatt fin helg!

Svar: Så glad jag blir. Ja riktigt jätteglad över att du liknar bloggen med en skattkista. Vilken komplimang. Jag är också glad över att jag startade stiligahem till slut.
Önskar dig en skön söndag
Stiliga Hem