Ystad Metall

I auktionssammanhang ska gustavianska stolar helst vara Stockholmsarbeten och brännförgyllda kandelabrar vara Parisarbeten. De skickligaste hantverkarna hittade man i de stora städerna, för där fanns kundunderlaget. Men det finns, tack och lov, undantag.
 
"Ystad Metalls produktion under 30-40-talet är helt i klass med samtida Firma Svenskt Tenn samt österrikiska Hagenauer, som är den mest kända konsthantverkaren av föremål i Europa vid den här tiden", skriver Jenny von Platen i Antik & Auktion 2012.
 
För mig är Ystad Metall i princip synonymt med Liljan som är väldigt fin förstås, men när jag häromdagen fick se en bild på Walter Anderssons adventsstake i nysilver, bultade mitt hjärta lite extra hårt. 
Adventsljusstake i nysilver av Walter Andersson för Ystad Metall.
 
Jag som så sent som en dryg vecka sedan ondgjorde mig över ljus i olika höjder på en adventsstake och sa att det inte var min grej, blev plötsligt och vansinnigt förälskad. Här är det någon som tänkt. Den här vill jag ha. Vilken elegans, vilken kvalitet den utstrålar. Och frågan varför i mitt huvud krävde svar. Vad har jag missat? Varför Ystad? Så här kommer en kort resume av Ystad Metall och några av mina favoriter.   
 
1919 bildades AB Ystad Metall, som vi känner det. Bilen var framtiden, inte droskan. Och produktionen av vagns- och selbeslag, som varit huvudverksamheten sedan 1833, lades åt sidan. Den nya inriktningen, under ledning av Idoff Göransson, krävde innovativa grepp. Verksamheten inleddes med koppar- och mässingsföremål, som exempelvis dopfuntar och lampor. Senare under 20-talet gjordes också arbeten i tenn och brons. Dåtidens skickligaste formgivare anlitades för att ge företaget en ny profil.
 
Det stora genombrottet kom 1927 när Gustav V besökte den nyöppnade butiken på Stora Östergatan 2 i Ystad och handlade en skål och en vas. De kom senare att kallas just Kungaskålen och Kungavasen. 1942 får företaget ännu en gång nya ägare. En expansionsperiod inleddes och produkterna gick på export, framförallt till Tyskland, Storbritannien och USA. När företaget 1969 slogs samman med Mitab, under det nya namnet Scandia Present, ja då var storhetstiden över. Företaget lades ned 2010. Men det finns hopp. Mässingsföretaget Skultuna har tagit upp produktionen av storsäljaren Liljan och förhoppningsvis kommer fler föremål att nyproduceras.
 
Och själv blev jag ägare till den fina adventsljusstaken av Walter Andersson via Tradera till en spottstyver. Den är lika magisk fin i verkligheten som jag trodde och pryder nu mitt matsalsbord.
 
Mina favoriter bland de mer kända föremålen från Ystad Metall
Liljan (1940) av Ivar Ålenius Björk var en serie produkter för Ystad Metall, bland annat en bordsspegel. Men det var just ljusstakarna blev storsäljare.
Handspegel av Ivar Ålenius Björk för Ystad Metall.
Vaser av Ivar Ålenius Björk för Ystad Metall.
Vattenkannan i koppar av Gunnar Ander för Ystad Metall är kanske inte lika känd som kandelabern som inspirerats av Piet Heins Karlavagnen.
 
Foto: Auktionsverket och Bukowskis