Stilhistoria gustavianskt, nyklassicism

1775-1810: Gustavianskt

 


Söndag mitten av månaden och dags för stilskola här på bloggen. Turen har kommit till en av de mest älskade tidsperioderna: Den gustavianska.

---

Den gustavianska perioden varade mellan 1775-1810 och består av två delar; Den äldre höggustavianska stilen, som är en svensk variant på den franska Louis Seize-stilen och den yngre sengustavianska stilen som inleddes 1785 och är den svenska motsvarigheten till fransk nyklassicism.

Före Gustavianskt var det rokoko som gällde och den efterföljande kallas empire. 

Under den gustavianska eran sökte man sig tillbaka till antika stilideal. Rokokons assymmetriska ornament försvann och man plockade in antika dekorationselement som lagerkransar, meander- och löpande-hund-bårder, urnor, hjärtformade blad, medaljonger med mera. De typiska s-formade rokokobenen ersattes med raka, rundade eller kannelerande. Det var en period av politisk omvälvning vilket i kombination med att man upptäckt Pompejii föranledde ett anspråkslösare formspråk och en sådan tvär förvandling från Rokokon.

Rokokons kärlek till pasteller ersattes av olika vita och grå ”marmor” nyanser. Även med inslag av blått, grönt eller gult.


Ju mer sengustavianskt, desto mindre dekorerat. Fler empire element kommer till under 1790-talet. Ben och fötter får ett fyrkantigare snitt och det blir över huvudtaget mer släta ytor. Det som vi kallar sengustavianskt, heter på kontinenten nyklassicism. I Frankrike Pompeijansk stil.
 
Blickarna flyttar från Frankrike till England och mahogny och mässingsbeslag blir trendigt. I England förespråkades också en mer opretentiös nyklassicism och i den svenska sengustavianska tiden hämtar man element från bland annat George Hepplewhite.
Stilikon
Stilens upphovsman, Gustav III själv, måste väl ändå ses som periodens stilikon. En man som införde så mycket kultur i vårt land och som till och med skapade en nationell dräkt. Och den första hovdräkten. Gustav III ingick ett konvenansäktenskap med Sofia Magdalena av Danmark, ett olyckligt sådant.
 
Frossa i Gustavianskt:
Strömsholms Slott (som byggdes till drottning Sofia Magdalena)
Gustav IIIs paviljong 
 
Mera stilskola
Här hittar du flera inlägg i stilskolan.
 
Bilder: via Stiligahem Pinterest
#1 - - Stina:

Så intressant. Ser redan fram emot nästa månad