/ Inspiration: lantliv /

Dit trender inte når

(null)
Besökte goda vänner på deras lantställe, inte så långt ifrån vårt. Ett femtioårskalas som började med bryggfika och fortsatte in på småtimmarna. Gården har varit familjens lantställe i fyra generationer och har sett ut på samma sätt. Länge. 

Här har varje generation satt sin prägel på en detalj eller två, men det mesta ser ut som det alltid gjort. Så himla befriande. Och långt ifrån den ängsliga trendkänsliga inredningsvärlden.  
Aprikosfärgade väggar, så mycket nittonhundrafemtio eller möjligtvis  åttiosex. Någon valde att måla panelerna så någon gång och så har det fått vara. Och kommer att förbli. Det är en oslagbar färg på en glasveranda.  Det vackra kvällsljuset en junikväll speglas i väggarna och solnedgången blir ännu mer sommar - än mer vidunderlig. Bänkarna är fasta och kuddarna stora och klädda i klassiska madrasstyg. 

Här finns öppen spis a la 1700-tal och kakelugn a la 1800-tal sida vid sida, som om det bästa i sitt årtionde fått ta plats.Köket i en underbar grön linoljefärg från förra seklet med låga bänkar men med diskmaskin. På övervåningen har varje familj sitt rum. Och i trappan ned finns bilder på dem och barn. 

Jag blev så inspirerad av huset och hade kunnat fotografera så mycket mer. Med huset fullt av folk var det inte så lätt. 
(null)

(null)
Ljuset i det här rummet en sommarkväll är magiskt 
(null)

(null)

Foto: Anncha, stiligahem

/ Inspiration: lantliv /

En ”barn conversion” på Österlen

(null)
I brittiska countrylife-serier är drömmen antingen ett äldre lanthus eller en ombyggd lada. Det ena ett typiskt "cottage" med charm och små rum och den andra, "barn conversion", är längtan efter yta, maximal kubikmeter och öppen planlösning. För den som längtar efter ytor på sommarstället i Sverige måste det här huset på Österlen checka i alla boxarna.
(null)
Jag låter mig för en stund ryckas med och bedåras av bilderna. Det minimalistiska uttrycket gör sig fint på bild på samma sätt som en målning av Hammershøi. Bilderna är vackra.

Det ser fint ut med soffor mitt emot varandra och en öppen spis på 100 kvadratmeter. Det är vackert med mattlösa grå och barfotabänliga betonggolv och de gardinlösa fönstrena lyfter fram de gracila fönsterbågarna och den blå accentfärgen. 
Det ser mer ut som en utställningskatalog än ett hem. Bo där vill jag inte. Ett stort ekande rum där minsta knappnål i golvet ger eko och de sociala ytorna är så stora att det kräver ett mindre cocktailparty för att fylla, samtidigt som ljudnivån då skulle bli öronbedövande. Inte heller funkar ytan socialt för familjen med barn. Föreställ dig slamret av fem kaffemuggar. Men för ett par som vill läsa till brassprak, med klassisk musik i högtalaren då funkar det fantastiskt. Och för den som kan skapa rum i rum och kan se hur man kan forma det med textilier och ljudbarriärer är det här förstås en möjlighet. Det krävs en hel del investeringar för att göra det här huset till ett hem. 

Jag väljer att visa det här huset på bloggen ur ett konstnärligt perspektiv och för att det är ett bra exempel på att hus och hem inte är samma sak. 

(null)
Alla rätt med dörrar och ljusinsläpp mot altanen. 
(null)
Fina dörrar får mig att längta efter vår sommarrenovering
(null)
Ekande mattlösa golv
(null)
Minimalistiskt utan förvaring
(null)

Foto: Fastighetsbyrån, via Skönahem

/ Inspiration: lantliv /

Lantligt pojkrum

Jag ser framför mig ett helt fotbollslag sovandes på madrasser i sovsäckar. Jag återvänder till skärgårdshuset och till pojkarnas rum. Här huserar tre killar i åldern 10-13. De har passerat leksaksstadiet och tillbringar mest tid här om det regnar.

Rummet är stort så den tredje sängen syns inte. Inte heller den öppna spisen syns på den översta bilden, men väl den nedre. 


Här kan killarna ha kompisar boendes över på madrasser utan att det blir trångt. Hemma i stan har de var sitt rum men här på landet är det mysigt att dela rum. Nja tycker den äldste när jag frågar honom. Fast innerst inne tror jag att det nog är så. 

Huset är ganska stort. Cirka 70 kvadratmeter på varje plan. På nedre plan ett vardagsrum, kök, en liten kammare och bad. På övervåningen två stora sovrum och en liten hall. 


Föräldrasovrummet är som en grön dröm med sin William Morris Willowtree-tapet och tunna vita gardiner. Att vakna upp här är som att vara i en lövkoja - underbart. 

foto: Anncha, stiligahem.se