/ Veckans accessoar /

Accessoar: 5 x smörask, smörklocka och smörkruka

(null)

Man lär sig nya saker varje dag. I veckan lärde jag mig att smör inte härsknar när det står framme i rumstemperatur. Det blir bara mjukt. Jag använder smör till både matlagning och bakning, men aldrig på smörgåsen. Tills nu. Stort tack Åsa @atmycasa  Nu vill jag hitta en fin smörask till köket. Det här är några favoriter.
 
Foto överst: Plümo
  (null)
1. Smörask i porfyr, tidigt 1800-tal | Rund, fasetterad form med lockknopp i form av kotte. | Ska jag nu investera i en smörask, kan det likaväl vara en vacker sak. Porfyr har alltid lockat mig. Foto:  Bukowskis

(null)

2. Beurrier i orange  En såkallad beurrier från Le Creuset känns väldigt lockande. Deras ugnsfasta formar är suveräna, väldigt lättdiskade. Foto: Le Creuset

(null)

3. Butter dish med ko-knopp | För att signalera ursprunget kanske den här smörasken från Quail ceramics kanske passar? Foto: Quail via Trouva

(null)     
4. Smörklocka | En butter bell i koppar eller rostfritt skulle göra sig fint på vår köksbänk i stan. Den här är från M’Tradition men Mauviel har liknande. Foto:  Artilleriet

(null)
5. Smörkruka | En Butter Bell crock för ett riktigt lantkök. I smörkrukan har man vatten i botten vilket både isolerar och håller smöret fräscht. Praktiskt i varma klimat. Foto: Kitchen lab. 
 

#1 / / Madeleine:

Intressant att du skriver det. Då förstår jag min pappa som alltid har smöret framme. Han gör nog som han såg sina föräldrar i sin tur göra med smöret. Ska sluta ställa in det i kylen åt honom :)

Svar: Ja, jag hade själv ingen aning om detta. Nia insikter ger ny inspiration. Och tänk så glad din pappa blir
Ann-Charlotte J

#2 / / Malin:

Vilken bra blogg, gled in via Kockumsinlägget då jag tycker så mycket om den gräddvita färgen, men jag visste inte att de hade ugnsformar också, förrän jag såg det på hemisdan nyss. Så igår var jag och köpte formar från Le Creuset, så det var ju bra att du rekommenderade den här så jag inte ångrar mig alldeles. Skulle hellre ha vanligt smör än bregott på smörgåsen och därför köpa en bytta, men det osaltade tycker jag inte smakar något och det saltade är alldeles FÖR salt. Har du tips?

Svar: Hej Malin, så roligt att du hittat till min blogg och att du gillar den. Jag är också väldigt nöjd med min Kockums form. Dennär väldigt lättdiskad, precis som Creuset. Ett tips kring smör är att använda flingsalt på det osaltade. Då får man det bästa av världar
Ann-Charlotte J