/ värt en resa /

IKEA Museum lyfter fram inkluderande design


Foto: Vas från Ikeas serie omtänksam för en enklare, säkrare och mer självständig vardag för alla som behöver en hjälpande hand.

Riktigt bra design föds när vi ser världen med andras ögon. Den 7 november öppnar IKEA Museum i Älmhult utställningen LikaOlika som handlar om inkluderande formgivning. För att kunna se och förstå vad som är viktigt att tänka på, behöver man också möta personer som har en funktionsnedsättning.

Tillägg 8 november: Så här säger Britt Monti designchef Ikea till Funktion i fokus
- En sak som slog mig då var hur fula och klumpiga hjälpmedel ofta är. Men att ha en funktionsnedsättning innebär ju inte att man inte vill ha det vackert omkring sig. Det handlar om värdighet. Varför ska man nöja sig med fula saker för att man behöver extra hjälp? 
läs Funktion i fokus

Jag lovordar IKEAs initiativ till utställningen och deras kollektioner "ThisAbles" och "Omtänksam" som är utformade för att passa fler än normtypiska personer. Jag är själv mamma till ett barn med flera funktionsnedsättningar. Nedsättningen i sig är förstås en utmaning, men det största problemet är funktionshindrena i samhället, det vill säga all okunskap och oförståelse som vi möter. 

Det är nämligen funktionsförmågan som tillsammans med omgivningens förväntningar och krav skapar funktionshinder. Det fina är att vi alla kan bidra till att minska det gapet genom att dels anpassa med hjälpmedel och dels sänka hindren i samhället. Att möta det annorlunda med nyfikenhet och öppet sinne. Då utvecklar vi var och en kunskap i stället för fördomar. 

Fördomar är något naturligt. Det har vi allihop.  Det är vad vi gör med fördomarna som är det viktiga. När vår familj möter andra familjer ser jag hur barnen tycker att min son beter sig konstigt. Då brukar jag bemöta det direkt. "Min pojke är både som en stor kille och som en liten bebis på samma gång. Det heter utvecklingsstörning. Nästa gång du ser det vet du vad det är" eller om adhd:n eller autismen är synligast så säger jag något som är kopplat till det. 

Oftast brukar föräldrarna bli lättade för att jag gör det. Jag har så ofta märkt att vuxna bara trasslar till det, i all välmening. Vi är så uppfostrade i Sverige att vi måste vara så toleranta och förstående hela tiden. Det är fult att ha fördomar samtidigt som vi alla har dem. Adhd-ungar är ouppfostrade och har inte fått ramar hemifrån, att personer med autism inte är sociala, när det i själva verket handlar om brister i social kompetens. Att inte kunna läsa av andra. En del funktionsnedsättningar kan verka skrämmande och rädslan gör att vi inte törs se människan i ögonen. Osv. 

Foto: Megaswich är en stor strömbrytare som man kan köpa separat och använda på sin lampa. Från ThisAbles kollektionen

Kollektionen IKEA ThisAbles tycker jag är IKEAS bästa initiativ. Serien består av  små produkter, som dörrgrepp, dragkedjor, fingergrepp och läspennor som kan användas tillsammans med företagets produkter för att anpassa miljön.
Se hela ThisAbles-kollektionen

(null)

Sen är det också viktigt att komma ihåg att de allra flesta funktionsnedsättningar inte syns, exempelvis neuropsykiatriska diagnoser som adhd, add, autism spektrum, hörsel- och synnedsättningar samt motoriska och intellektuella funktionsnedsättningar. 

Utställningen LikaOlika visas på IKEA Museum i Älmhult den 7 november 2019 – 2 februari 2020. På utställningen visas bland annat inkluderande design från kollektionerna "omtänksam", "sommar2019" och "ThisAbles". Under utställningsperioden pågår föreläsningar, workshops och
andra aktiviteter kopplade till inkluderande design.
IKEA Museum