/ Roslagsbacken /

Djurgårdslykta och hur det går till att smida

(null)

Vi har funderat en hel del på utebelysning på landet. Vi är ju här året om och under vinterhalvåret blir det väldigt mörkt här eftersom det inte finns gatubelysning. Efter att ha sökt med ljus och lykta (hehe) på nätet och i butiker bestämde vi oss för att satsa på en Djurgårdslykta på trästolpe på framsidan. 

Men resan tar inte slut med det. Rätt lykta kan man nog få tag på, men var hittar man rätt stolpe. Jag ville ha en lite avsmalnande stolpe  med fasade kanter, rödbrunbetsad och ett lykthus i ett riktigt bra hantverk. Den typen av hantverkskunnande kan man inte söka sig fram till på internet visar det sig. Med hjälp av min kloka mamma hittade jag till slut fram till konstsmeden Jan Mattsson, Dekorsmide i Tierp. Nej, han finns inte på internet, hans lyktor vare sig på Pinterest eller instagram. Ett trevligt samtal senare var lykta och stolpe beställd. Nu är den hämtad och på väg upp på landet.
(null)
Nu har fundamentet gjutits och stolpen är på sin plats. 
(null)
Jan Mattson i sin smedja från ett reportage i UNT. Foto: Fanni Olin Dahl, UNT

Så går det till att smida:
Det finns två sätt att smida, kallsmide och varmsmide. Den kalla metoden ger mer precision medan den varma gör jobbet smidigare. I båda metoderna läggs järnet på ett städ och formas med hammarslag.
Det finns många tekniker som en smed använder sig av: glödgning i en ässja, sträckning och stukning, kapning, klyvning, böjning och nitning samt vällning. Det senare är en varmsmidesmetod som innebär att man fogar samman olika bitar. Glödgning är i sig en konstform som innebär att materialet ändrar karaktär vid olika gradantal. Hur varmt det är känner man igen på färgen. Från bordeaux färgade 400 grader till det blåvita på 1600 grader. 
(null)
Jan har många prylar i sin lada. Foto: Fanni Olin Dahl, UNT

När man ser en smed arbeta med järnet kan man förstå att yrket både är mytomspunnet och hade en central roll i järnålderssamhällena som i Sverige inleddes 500 f kr. Det är ju närmast magiskt och mystiskt att kunna tämja ett så hårt material.
(null)

(null)

(null)
Ja, precis som den ska se ut
(null)

Foto: Anncha, stiligahem

utomhusbelysning
#1 / / annika stiernstedt:

Oj, vilket smycke! Ni gör verkligen inga halvmesyrer när vi har bestämt er. Underbart att se riktigt hantverk från början till slut. Grattis! Kanske kommer jag också att kontakta pärlan i Tierp.
Trevlig helg, fast jag har hört att det regnar. I Paris har vi strålande väder och 20 grader varmt.
Bästa
Annika

Svar: Hej Annika, jag kan verkligen rekommendera Jan Mattsson i Tierp. Det blir så fint. Det har regnat en hel del i Stockholm, men det är fortfarande ganska milt. Det är ganska mysigt här på landet ändå och vi har eldat det sista riset på tomten. Väldigt skönt. Önskar dig en trevlig helg
Ann-Charlotte Jönsson

#2 / / Anonym:

Hej! Riktigt snyggt! Hur har ni gjort med själva eldragningen? Är den dragen inuti stolpen? / Vänligen Ulrika

#3 / / Anonym:

Hej! Riktigt snyggt! Hur har ni gjort med själva eldragningen? Är den dragen inuti stolpen? / Vänligen Ulrika

#4 / / Anonym:

Hej! Riktigt snyggt! Hur har ni gjort med själva eldragningen? Är den dragen inuti stolpen? / Vänligen Ulrika

Svar: Hej Ulrika, eldragningen är gjord inuti., Der är en fantastiskt fin lykta. Trevlig helg
Ann-Charlotte Jönsson