/ Stiligahem besöker... /

Roslagstur till Grisslehamn

(null)
Varje år, med några få undantag har vi åkt på tjejresa tillsammans sedan 1987. Vi kallar oss Fruntimmerssällskapet och lärde känna varandra via studentspex på universitetet i Växjö. En Smålandskoppling kändes given när vännerna besökte Roslagen i helgen. Det blev en tur via Väddö gårdsmejeri till Albert Engströms Grisslehamn. 

Vilken fantastiskt härlig helg! Det är något extra att umgås med vänner som man har känt länge. Vi lever ganska olika liv och våra samtal präglas av skratt, galna upptåg och av att dela med oss av livet här och nu. Det är ovärderligt och var efterlängtat. 

Albert Engströms museum och ateljé
Albert Engström var tecknare, författare och blev känd under sin livstid för sina karikatyrer av adel, präster, borgare och smugglare som han själv sa. En av de mest kända är Kolingen. Han startade skriften Strix som var satirisk. Han föddes i Småland och flyttade i början på 1900-talet till Grisslehamn. Hans hem är museum och hans ateljé ligger fantastiskt fint som en sista utpost mot Ålands hav. Om varför det blev just Grisslehamn skriver han så här: 
(null)

"Vi voro några stycken bl a. Heidenstam, Fröding, Ankarcrona och jag, som för ett 20-tal år sedan kommo överens om att återgå till naturen. Heidenstam valde sitt fädernehem Naddö, Fröding drog ut mot Värmland (!) och Ankarcrona slog sig ned i Dalom. Själv tog jag fram generalstabens karta och undersökte Roslagen. Jag kom underfund med att Grisslehamn skulle passa mig bra. Ödsligt som det låg ute bland klipporna och hällarna, fjärran från by till bygd." 

I Grisslehamn bodde han tillsammans med sin fru mellan åren 1902-1916. Därefter var Augustenborg hans sommarbostad fram till sin död. Åren i Roslagen blev en produktiv tid i hans liv. Han skildrade de kärva rospiggarna.
(null)
Atéljen och muséet är inte öppet så här års, men vi hade lite tur. Albert Engström Sällskapet som driver stället hade städdag så vi fick titta in och se allt. Ett riktigt fint utflyktsmål. 
(null)
Engström fick bygga ateljén här på klipporna under förutsättning att huset målades vitt mot havet så att det kunde tjäna som landmärke. Mot landet lät han rödfärga det. 
(null)
Fantastisk utsikt
(null)
Härlig strand
(null)
(null)
Entusiaster i sällskapet delade frikostigt med sig av berättelser trots att huset inte öppnat än och de fejade. 
(null)
Den optiska telegrafen består av 10 plattor och är binärt, dvs byggt på ettor och nollor och är föregångaren till vår tids datasystem. Stationerna var länkar i en kedja, där signalerna repeterades steg för steg tills meddelandet nådde slutstationen. Ett meddelande från Grisslehamn till Stockholm tog trettio minuter, med postgång flera dagar.
Kopia av den optiska telegrafen
(null)
Edblad är ett Roslagsföretag som gör smycken, kläder och inredning. De har butik i Norrtälje och här vid färjeläget i Grisslehamn. En fin butik. 
Edblad 
(null)

(null)
Restaurang Vischan Vi lunchade på Café Vischan. Här finns det smarriga bakverk och hemlagade lunchrätter i en enkel men hemtrevlig miljö. 
Restaurang och café Vischan

(null)
Buhres fiskaffär. Självklart köpte vi med oss nyfångade gösfiléer från Östersjön och blåmusslor. 
Buhres fisk i Grisslehamn

Gösen tillagade vi med vårlök, grädde, salt, peppar, dill, vitt vin och lite citronzest i ugnen på 125 grader i 45 minuter och serverade det med potatis och sparris. Det blev så gott. 
(null)
Väddö gårdsmejeri är väl värt ett besök. Här kan man handla deras goda ostar, små presenter och fika eller äta lunch. För barn finns det kaniner och andra smådjur att klappa. Gården drivs ekologiskt. I Älmsta, som är huvudorten på Väddö tio minuter med bil har gårdsmejeriet en hamburgerrestaurang och glassbar. 
(null)

Till förrätt blev det Moules som tillagades i vin, vitlök, vårlök och grädde och därefter åt vi en god vitmögelost vi köpt på Väddö Gårdsmejeri 
Väddö gårdsmejeri
Grisslehamn / Roslagen