/ Arkitekturhistoria /

Notinis trapphusdetaljer 1880


(null)
I Stadsmuseets samling av hus från olika tidsepoker finns Axel Notinis, stuckatörens våning  på David Bagares gata. Några gånger om året visas lägenheten i Stuckatörens hus med intakt inredning från 1880-talet.  När en lägenhet i huset blir till salu kan jag inte låta bli att visa  de fina mäklarbilderna från trapphuset.

Den fantastiska fastigheten är från slutet av 1800-talet och användes av en av de främsta stuckatörerna, Axel Notini, som showroom för kunder. Stucken var vid denna tid högsta mode. Uppdraget att rita huset gick till Valfrid Karlssons arkitektfirma. 
(null)

Karlsson ritade ett miniatyrpalats utmed den starkt sluttande gatan och försåg det med en rikt dekorerad fasad i italiensk nyrenässans på en granitsockel. Putsfasaden smyckades med korintiska pilastrar av stuck och gjuten zink. Notini utförde själv stuckarbetena i salonger och trapphus. Trapphuset är rikt dekorerat med dansande gudomligheter under ett tunnvälvt kassettak. Längs den svängda gjutjärnstrappan finns nischer med gipsskulpturer. 

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)
Familjen Notinis våning köptes 1992 av Samfunder S:t Erik som överlämnade den som gåva till Stockholm stad. Den välbevarade bostaden med tidstypiska interiörer visas av Stockholm stadsmuseum 


Källa och foto: Alexander White