/ Roslagsbacken /

Roslagsbackens fönsterprojekt 2019

(null)

Vi har en flerstegsplan i renoveringen på landet. Varje steg är som en present. Planerandet, längtan, processen och färdigställandet. Det finns verkligen fördelar med att ta en sak i taget. Och så kan man ändra sig i takt med att saker utvecklar sig. Vi har gjort förvånansvärt få avvikelser från den plan vi gjorde när vi köpte huset, mer än prioriteringsordningen. I år gör vi klart fönstrena, minus "glasverandan".

Förra året gjorde vi alla fönster och dörrar som öppnar ut mot altanen. Fyra fönsterpar i vardagsrummet   en pardörr och en fönstervägg i köket samt nya dörrar i vårt och sonens sovrum. 

I år stod valet mellan att bygga glasverandan  dvs göra om det uterum utan dörr som finns till ett beboligt rum. Det projektet är mest omfattande och kommer innebära störst skillnad för utseendet.  Det andra alternativet är att göra klart fönsterprojektet och entrén på baksidan. Stormen Alfrida förändrade hela vår baksida, från att vara en skyddad plats till att bli en finare tomt, dock med full insyn till en granne med väldigt stökig tomt. Ja, alltså efter vi fick bort alla träd som fallit som plockepinn. Ni kanske kommer ihåg att vi inte kunde se uthuset från köksdörren på grund av alla träd. 

Att prioritera baksidan kändes alldeles nödvändigt. I januari kändes det som ett helt oöverstigligt projekt att få fason på baksidan, men nu mitt i sommaren är jag glad över allt vid åstadkommit själva och med hjälp. Vår tomt ser fortfarande ut som en byggarbetsplats, men nu kan vi se att det kommer att bli bra. 

Vi har gjort baksidan på fasaden mer till en baksida och för att förbereda för ett nytt kök.  Vi har satt igen köksfönster och bytt ut dörrpartiet till en glasad dörr precis som till sovrummen. Sonens och makens arbetsrum har också fått nya fönster. 

Sonens rum - före och efter
(null)
(null)

(null)     
(null)

Arbetsrum och kök på baksidan - före och "efter"
(null)
(null)

(null)
Så här ser det ut just nu. Trappan ska få ytterligare ett steg och lampan ska flyttas till andra sidan, för att få mer balans. Och huset ska målas, svart om jag får bestämma och annars fortsatt ljust. Dörren hade kunnat vara något bredare, men ytterligare förvaring i köket prioriterades. Mellan dörr och fönstret i arbetsrummet står kyl och frys. Det stora fönstret är mitt i rummet. När vi har flyttat belysningen och hittat en glaserad kruka till vänstersidan kommer fasaden att balansera. 

(null)
Där det är brunt till vänster i bild stod en hel skog av granar. 

Mera Roslagsbacken 
på baksidan med förstukvisten
alla inlägg om vårt furuparadis fönster / renovering
#1 / / Madeleine:

Vilket lyft ni gör med ert hus. Det är så roligt att följa!
Vi har också en granne med rörig tomt, tråkigt att titta på... Undrar hur de tänker för både hus och tomt är jättefint. Vad gör man?

Svar: Det är otroligt trist att titta på. När vi var på visning här våren 2016 höll våra grannar på att lägga om taket, det är fortfarande inte klart. Jag tror att de blir stressade av oss som lever utomhus och är i trädgården så mycket vi kan. Vad gör man? Tyvärr inte mycket annat än att se till att man slipper se det. Tyvärr var det på den här sidan de flesta träd föll. Hade hellre haft fri utsikt åt våra andra grannar, som har det mer ordnat.
Stiligahem

#2 / / Karin:

Så roligt att följa era projekt! Det bästa är väl att inte ha rabatter och planteringar dikt an mot husväggen utan lägga stenar eller singel där och rabatterna något lägre ut? Jag undrar om du har tips om fönster- och altandörrleverantör? Vi har lite liknande projekt på gång. Vårt lilla hus är svartmålat (eller nästan svart i alla fall) och jag trivs så bra med det fast jag alltid har älskat vita hus. Det svarta ger ett lugnt och dämpat intryck till den gröna omgivningen. Jag kommer att välja rosor och blomster i silver/vitt/lila/purpur/mörkblått till. Kram

Svar: Jag vill också måla vårt hus svart. Det har kanske att göra med att hus liknande vårt är svarta i Danmark och det är sommar för mig. (Vår familj hade hus där tidigare). Vi anlitade SP-fönster och är nöjda med dem så här långt. Våra fönster och dörrar har inte traditionella spröjs utan en enklare variant.

Det går att få fönstrena med hakar (det har vi) fastän standard är spanjoletthandtag. SP erbjuder måttbeställda fönster och det är tydligt hur man ska mäta för att få det rätt.

Lycka till
Ann-Charlotte