/ Nu och då /

Då och nu: Terrazzo


(null)
Foto: Anncha, stiligahem 
På mitten av 1900-talet var terrazzo materialet numero uno i offentliga miljöer. Slitstarkt och tåligt. Tänk trappor, golv i skolor och tunnelbana. De senaste åren har jag sett materialet i nya färgställningar och på ett nytt sätt i heminredningen. Terrazzo är ingalunda något 1900-talsupptäckt, utan har använts sedan före vår tidräkning. Det har blivit dags för ett nytt inlägg i då och nu. 
 
Ordet terrazzo kommer från italienskans terra, jord, tillsammans med ordet terrass. Man kan kort och gott säga att det är en upcycling. Rester av marmor i en utfyllnad av cement. Materialet har sedan slipats på olika sätt för att nå önskad yta. Det blir ett väldigt tåligt och hållbart material. Även  granit, kvarts, alabaster och till och med glas kan användas i cementmassan. 

Vad är skillnaden mellan terrazzo och mosaik?  I mosaik är bitarna likformade - ofta kvadratiska - medan skärvorna i terrazzo har en oregelbunden och mer naturlig form. När man lägger terrazzo efter ett givet mönster brukar det kallas mosaikterrazzo. Terrazzo på golv är betydligt vanligare i länder runt medelhavet där man använder sten än i nordiska trädrika länder.  (null) 
Foto: terrazzco
Palladiansk terrazzo under 1500-talet
På 1500-talet användes terrazzo i arkitekten och stilbildaren Andrea Palladios fantastiska villor i Venedigområdet. Han använde sig av större marmorskärvor som placerades ut och så gjöt man emellan dem. Den här typen av terrazzo kallas Palladiana terrazzo eller venetiansk terrazzo efter upphovsmannen. 

Men att lägga stenskärvor i mönster och gjuta på det har man gjort redan före Kristi födelse. I exempelvis Pompeii och Egypten har man hittat terrazzo. 
(null)
Terrazzoplattor som lagts i mönsterblev vanligare under industrialismen, gärna tillsammans med inläggningar av exempelvis mässing. Foto: archipro.co.nz

Terazzo i början av 1900-talets Sverige 
I Nordisk familjebok från 1919 kan man läsa att terrazzo "användas i förstugor, öppna korridorer, toaletter o. d. Dylika golf äro inlagda i Dramatiska teaterns i Stockholm korridorer och kapprum i bottenvåningen samt parketten och första raden och har efter mer än tio års bruk visat sig varaktiga". Efter mer än hundra års användande kan jag konstatera att golven i allra högsta grad going strong
  (null)
Estrid Ericsons hus Tolvekarna hade trendriktigt terrazzogolv. Min mamma har tagit bilden. Stiligahem om Estrid Ericsons Tolvekarna 

Josef Frank använde förövrigt gärna stenassociationen som motiv på mattor.  Till Estrids femtioårsdag 1945 skapade han också det här tygmönstret

Terrazzo på 1950-70-talet
Vid mitten av 1900-talet var det vanligt med grå- eller vitpigmenterad terrazzo med små färgade stenar. Det skulle efterlikna granit. Materialet användes i prefabricerade byggelement, som trappor, väggar eller detaljer eller gjöts på plats för att sedan härdas och vattenslipas för att få önskad glans. De håller i evighet och blir bara snyggare med åren. Terrazzo är känsligt för syror men tål vatten, såpa och vax bra. 

(null)
Typiskt terrazzotrappa. Foto: Feusa.org 

Terrazzo i nutid
(null)
Klassiskt terrazzo i vardagsrummet, och ändå inteFoto: LivingETC
(null)
Kök med terrazzo på bänkar och vägg
Foto: diespeker.co.uk
(null)
Badrum med färgad terrazzo. Foto: behance.net