/ Allmänt /

The Palm - Dubai

(null)

Borta bra men hemma bäst tycker sonen. Vi har haft en härlig semester med perfekt väder; 25 grader i luften och 31 i poolen. Och innan vi åkte hade vi precis fått tillbaka elen på landet. Vi var bland de första i vårt område och det kändes skönt att kunna släppa oron under semestern. 

(null)

(null)

Vi bodde på den konstgjorda palmformade ön The Palm i Dubai på hotell Jumeirah Zabeel Saray. Tom Cruise-filmen Mission impossible 4 - ghost protocol har spelats in här. Det är onekligen en pampig miljö. Långt ifrån lagom och den avskalade svenska neofunkisstilen. 
(null)

(null)

(null)

(null)

När vi reser med sonen bor vi alltid med halvpension och på det här hotellet innebär det att man kan välja mellan fem restauranger. Riktigt god mat. Hotellet är gigantstort och det kändes som om att bo i en galleria snarare än på ett hotell. En av mina bästa matminnen i livet är från den nordindiska restaurangen Amala på hotellet. Bra mat, som sagt. Sofistikerade och utvecklade smaker som fick min gom att sjunga. Det är värt att ta sig hit för den om du är i Dubai. 
(null)

(null)

(null)

The Palm är som sagt en konstgjord ö, byggd av sand. I yttercirkeln har man placerat hotell medan "palmbladen" är privata tomter bebyggda med jättevillor för prinsar och kändisar. Förenade Arabemiraten består av flera emirat, kungadömen. Man kommer till the Palm via tunnlar, men till bostadsområdet får man inte komma om man inte är gäst. En dag hyrde vi en båt för att se området från vattnet. Det var fantastiskt härligt att påminnas om sommarens nöjen. Sonen, som bland annat har autism, älskar båtar. Och mat. 
(null)

Vi gick längs stranden varje dag men jag tog inga bilder. Fastän allt som finns där är naturligt så känns miljön som en kuliss. Det är en ganska märklig känsla att gå längs strandkanten där palmer kantas i jämna mellanrum med skyskrapor i fonden. Palmparadis och storstad på en och samma gång. Och den där kontrasten är mycket Dubai. 
(null)
Det här är Burj Al Arab, en av Dubais mest kända byggnader och ett av de coolaste arkitektoniska byggnaderna jag sett. 

Här finns hela världen samlad. Och man ser kraftiga blekfisar i små bikini så väl som nätta personer i heltäckande burka på samma plats. Här finns enorma rikedomar och importerad arbetskraft som bussas till arbeten och jobbar tolvtimmarsdagar. Dubai ska vara färdigbyggt år 2020 enligt vår båtguide och han syftar på de stora nya markanläggningarna. Efter det kommer alla åka hem och "Dubai kommer växa som i Europa". Som svensk är den skrytiga ytan och pengastyrda världen ganska långt från den hållbarhetsinriktade del av världen vi kommer från. Intressant. 
(null)

(null)

(null)
Det är böneutrop i gallerian och folk stannar upp i kommersen och lyssnar. 
#1 / / Karin:

Vilken härlig resa! Jag har gärna velat resa dit men funderar på om "allt" känns konstgjort? Kanske börjar jag bli en bakåtsträvare eller är det ett steg i rätt riktning i stället. Att utvecklingen går framåt är ju eftersträvansvärt men just nu känns priset högt. Svävade visst ut lite här. Ni ser verkligen ut att ha haft det underbart!

Svar: Allt är en överdrift från min sida, men jag slogs av att jag själv funderar mycket kring min konsumtion och vilket pris jag vill betala för det. Prisvärde. Och den gränslösa konsumtionen är inte min väg framåt. Det blev så uppenbart där, när vatten flödar i öknen. Ja, kanske har jag blivit en bakåtsträvare eller så är det vägen framåt
Stiligahem