/ Veckans accessoar /

Älskar citroner

(null)

"When life brings you lemons, make lemonade", säger ordspråket. Visst är citroner sura, men de gör inte kroppen sur, utan glad. Jag älskar citroner i alla dess former, och för dess form.  Som dressing, i kakor och matlagning. Jag använder både zest och fruktkött. Och så håller jag av dem som motiv i inredningen. Och det är kärleken till citronen som inlägget handlar om.

Det är en frukt jag underskattade som barn, men inte kan leva utan som vuxen. Just nu är jag inne i en period då jag storkonsumerar citronvatten. Citronpressen går varm. Nä, jag har ingen fancy citronpress, utan använder den billigaste och mest funktionella plastvarianten. Och är nöjd. 
(null)

Översta bilden föreställer tyget Citrus garden, ett mönster ritat av Josef Frank för FC Schumacher 
Lampskärmen ovan i Maria Åströms underbara citrustyg. Själv drömmer jag om en duk i tyget. Foto: Aprilia interior  
 
Visst smakar citroner surt, men det är ett såkallat basiskt livsmedel. Det innebär att kroppen uppfattar den annorlunda än smaklökarna, alltså mer som bomull.  Vi vet ju redan att C står för c-vitamin, men det är de basiska mineralerna i citronen som gör att kroppen kommer i balans. Magnesium, zink och järn tillexempel. Citron är dessutom antibakteriellt och antiinflammatoriskt och håller människan frisk. Det finns ju otaliga husmorstips som vittnar om citronens rengörande effekter. Och det gäller alltså även kroppens insida. Smart. Kan man annat än älska dem?  Så jag säger hellre  "When life brings you lemons, bring them on".

(null)
Rullgardin med motiv av citroner förgyller vilket rum som helst. Foto: Bolini rullgardiner

(null)
En underbar inspirationsbild med bland annat boken Till bords hos Monet och en citronskaka. Weronica delar min kärlek till citronen. Min egen favorit kaka i genren är en citron- och vallmofrökaka med glasyr. Foto: weronica - Living by w


Mer om citroner 


#1 / / Jenny:

Åh, jag har en snutt av Maria Åströms citrontyg liggande som ska bli kuddar, men nu blev jag galet sugen på Josef Franks variant! Så roligt med de där mindre kända Frank-mönstren som man inte hunnit se sig mätt på.

Svar: Det låter fint med kuddar i åströms citrontyg. Jag blev så glad när jag hittade det här Frank-tyget. Tyckte väldigt mycket om det. Önskar dig en trevlig dag
Stiligahem