/ Antikviteter /

Det är blandningen som är grejen

(null)
Jag fortsätter att dela med mig av det som inspirerade mig från Antikmässan. Jag har fått så mycket fin respons att det känns lite extra kul att göra det. Inspiration kan komma i väldigt olika former. Så här kommer en kavalkad av sånt som fångade mitt intresse den här gången.

Det är väldigt sällan jag ser något som jag direkt vill kopiera in i mitt eget hem, men att möta andras kreativitet och fylla på med kunskap hjälper min egen kreativitet i nya eller kanske tydligare banor. I grund och botten är jag nyfiken av naturen och vill jag veta mer om sådant jag tycker om eller som fångar mitt intresse. 
(null)
Det här bordet i L. Edelstam Antik s monter fick jag lite habegär på, fast det är inte aktuellt. Vi har redan drömsoffbordet hemma.. Det här är från 1920-30-talet skulle jag tro och formgivaren är okänd, men så vansinnigt fint. 
(null)
Här gillade jag det lilla nätta skrivbordet, färgerna, och hur man komponerat föremålen.
(null)
Snyggt. Inte något för min hemmiljö, men säkert något som tilltalar många fler.  Kul att se planscher i inredningen igen. 
(null)
De här fåtöljerna ser sengustavianska ut, men visst måste det ha varit en soffa från början? Jo, på 1800-talet gjorde man om soffan till fåtöljer och målade om dem. 
(null)
Nordlings monter
(null)
Börjar du se färgtemat? Den ljusblå tråden
(null)
Lampor är något jag tycker tillför mycket i inredningen och det finns så mycket spännande lampor från olika tidsepoker, inte minst från 50-80-talet. Jag kan själv inte så mycket om dem, men det kan Sjöström antik (bilden ovan)...
(null)
...och Domino antik på sina olika sätt. 
(null)
Bibliotekskänslan hos Helms.
(null)
Fruktbestick från Meissen väckte habegär.
(null)
Vintagemode
(null)
Byrån.... och inte bara den
(null)
Vackra bokstöd från firma Svenskt Tenn daterade 1944. 
/ Antikviteter /

Trend 2019: Neo-shaker

(null)
Vad är en antikvitet? Över hundra år säger definitionen och syftar kanske också på högre ståndsting. Jag gillar att utställarna på Antikmässan i allt större utsträckning tänjer på begreppen och att montrarna innehåller såväl semiantikviteter som föremål utan någon tydlig ålder. Trenden 2019 hämtar sin inspiration från den amerikanska shakerrörelsen. 

Trenden går mot att färre vill fylla sina hem med antikviteter, om man inte bor på ett slott eller en herrgård. Vi vill blanda bekväm komfort med utvalda instagramvänliga ting, helst i trä. Det finns en fara i att välbyggda flera-hundra-åriga möbler i dyra material går för struntsummor och att vi tappar en del av vårt kulturarv. Men å andra sidan är att vi får upp ögonen för enkla ting med själ. Den amerikanska religiösa shaker-rörelsens enkla och funktionella formspråk. Det har alltid funnits ett minimalistideal i den svenska inredningen. Tidningen residence  är bärare av den och Kinfolk har gjort svensken mottaglig. Sist hämtade minimalisterna sin inspiration från det asiatiska och nu är det alltså shakerrörelsen. Tydligaste exemplet var Galleri  Sylvia Engets monter på Antikmässan. 
(null)

Shakerrörelsen som vi tänker oss den, startade på mitten av 1800-talet i amerikanska Maine. Självhushåll, bibeltrogenhet och asketism var några av den religiösa rörelsens byggstenar. Ja, man kan helt klart dra paralleller till västkustens Laestadianer. Att skapa sina egna möbler var en del i livsstilen hos shakers. Vi tänker oss knoppbrädor längs väggarna där såväl stolar som köksredskap hänger. Formgivningen enkel men välgjord.  Och det tilltalar nutidsmänniskan.  Läs Trendensers intressanta inlägg om shaker
 
Norrgavel och nystartade Skandinaviska shakerkök är två exempel på svenska företag som inspireras av shakerrörelsens formspråk

(null)
Alla bilderna är från Sylvia Engets monter på Antikmässan. 
Foto: stiligahem.se
/ Antikviteter / Inspiration: stiliga hem /

Antikmässan 2019: Lars Sjöberg

(null)
Få personer kan mäta sig med Lars Sjöberg när det kommer till insatser för det svenska kulturarvet. Under Antikmässan har Lars byggt upp fyra olika rum i slottsanda. Bland annat två sängkammare och kabinettet från Åkerö tillsammans med elever vid den yrkesskola i Kramfors som han var med och startade för drygt 20 år sedan. 

Rummen består av både äkta detaljer men även omsorgsfullt skapade kopior av hur inredningen kunde se ut. 

"Det ska bli roligt att få visa upp hur Sverige blev det kulturland som vi på den tiden strävade efter att vara. Jag kan även tänka mig att något mindre eller större muséum i något annat land tycker att den här utställningen är så pass intressant att den kan bli aktuell att visa upp någon annanstans. Och då har Antikmässan varit språngbrädan för den möjligheten, säger  Lars Sjöberg om utställningen på Antikmässan

(null)
Tapeten, taburetterna, mattan och sängen, så fina mönsterkombinationer och färger. Rubbet skulle gärna få flytta in hos mig. Det var tyvärr lite dålig finish på utställningen. Jag hittade exempelvis inga skyltar som talade om vem som gör den fina sänghimmelstextilen.
(null)
Massor med möjligheter att inspireras och förkovra sig
(null)
Ett återskapat kabinett med inspiration från en akvarell av Olof Fridsberg år 1763. 
(null)

Att ge sig på att sammanfatta Sjöbergs livsverk är en omöjlighet, men här är några hållpunkter
  • Intendent vid Nationalmuseum under 36 år. 
  • Nio hus och en kyrka är namnet på den bok med de hus som Sjöberg sett till att rädda för eftervärlden. Nio hus! Det första köpte han och hustrun Ursula när han var 25 år
  • I praktverket Svenska trähus tas läsaren med på en resa i svensk byggnadshistoria både i slott och koja. Oumbärlig. 
  • På 1990-talet tog fram Ikeas 1700-tals serie i samarbete med Nationalmuseum och Riksantikvarieämbetet
  • 1700-talsmönster för nyproduktion tillsammans med bland annat Ljungbergs
  • Fin artikel i SvD om Sjöberg
  • Grundade Träakademien i Kramfors
(null)

(null)

Foto: stiligahem.se