/ Trädgård /

Vandring i augustiträdgården

(null)

Sensommar är både en nystart och trädgårdens grand finale. Blandade känslor minst sagt. Särskilt för den som lever i sin trädgård. Det är terminsstart och hjärnan är full av idéer och drömmar, samtidigt som trädgården är i ett crescendo och kvällarna blir mörka. Jag är inte riktigt redo än för strumpor i skorna och varm jacka. Än. Jag njöt av en ljummen helg på landet med salta dopp och av vänners gemensamma hundra-års fest. Det blir en rundvandring i min trädgård. 


(null)
Jag tycker om stockrosor i alla dess färger, men frågan är om inte mina citrongula är de underbaraste. Skänker en tacksam tanke till förra ägarinnan. 
(null)
Det här är ett av våra tillskott, tegelrabatten. Vi ville förstärka entrén med en rabatt och samtidigt binda ihop den lila klematisen och den underbara rosa rosen som du ser på en bild nedan. Att det blev tegel är mer en slump. Vi hittade ett antal tegelstenar bakom uthuset och tänkte att det nog kunde funka. 
(null)
Luktärter doftar ljuvligt. Vi kom igång med förodlingen lite sent i år, men nu kommer de första fina.
(null)
Vid trappan har vi en underbar - och gammal - ros som i år blommar underbart. Till höger skymtar vår meterhöga lavendel. I år har jag låtit bina och humlorna få alla blommor för sig själv. I går klippte jag ned dem.
(null)
Vid husknuten har jag en klematis Jackmanii, som också kom med huset. Kvinnan som bodde här har valt fina växter men allt kanske inte passar helt ihop. I bakgrunden syns den rosa rosen på bilden ovan. Emellan dem har hon fem-sex olika rosor i andra färger, så dem ska vi flytta till en egen rosrabatt och de röda ska flytta till gärdsgården där vi har en Flammentanz 
(null)
Hortensian är en av sensommarens stora fröjder. Låter gärna blommorna få sitta kvar och njuter av formen i vinter. 
(null)

(null)
Hortensian är en del av ett område som vi har bundit ihop. I bild från vänster: två liguster (nya), hortensia, rosa rhododendron med julrosor (nya) under, liguster (ny). I lådrabbaten finns rosen Ghislaine de Féligonde, i bakkant solrosor + en kaprifol (ny) och i framkant kantnepeta (ny). 
(null)
Vi spontanköpte två sommaranemoner och de har blommat konstant hela sommaren under syrénträden. Till vänster syns min blå rabatt med Rozanne-nävor och fullt av narcisser på våren. Hit (höger inte i bild) har jag också flyttat några blomsterfunkia som stått lite väl soligt vid vår damm. Nu blir de kompisari förlängningen av min blå rabatt

Anncha, stiligahem.se


#1 / / Madeleine:

Oh, så roligt att se din trevliga trädgård!
Stockrosorna är som citronfromage i färgen :) Underbara!

Svar: Citronfromage, det är ju precis rätt beskrivning. Vår trädgård här håller på att hitta sin form. Herr J och jag kan inte riktigt låta bli att utveckla den
Stiligahem