/ Stiligahem besöker... /

Mad Men i svensk industriversion


(null)
Såg ni serien Mad Men som handlade om en reklambyrå på 1960-talet? Den blev prisbelönt, inte minst för den välgjorda scenografin som kändes autentisk. Samma känsla fick jag här fastän en lite mer jordnära miljö, på Pythagoras industrimuseum i Norrtälje, inte minst i kontoret. Så det fick bli ett eget inlägg. 

Hela kontorsmiljön vittnar om den analoga tiden före fax. Stora arkivlådor, pärmar, räknedosa, hålslag, radio och skrivmaskiner. Till och med portföljen känns så där rätt för miljön, stolarna och lamporna. För en lampnörd som jag är det genuin ögonlycka. Jag blir nostalgisk. Stolarna och skrivborden är så där van-vanliga. Sådana som fanns på min lågstadieskola, i museikafeterior och i konferenslokaler. Jag får många minnesbilder av platser i mitt huvud. Jag hör ljuden från min mellanstadieskola och känner doften från stencilrummet på lågstadieskolan framför mig, så tydligt att det kunde vara igår.

 Jag är född på slutet av sextiotalet (1967) och har upplevt miljöer samtida med denna som litet barn. Det känns ändå lite märkligt att jag registrerat dem så nogsamt. Att associationsbanorna är så starka. Att jag redan vid mycket unga år hade ett estetiskt inredningsintresse som registrerar. Jag har inte riktigt haft den bilden av mig själv, men jag är nog beredd att omvärdera det när det nu är andra gången det sker  Tänk vad bloggen för mycket glädjande med sig. 

Läs mer om Pythagoras industrimuseum
(null)
Jag noterar särskilt bokhyllorna och den typen av mapp-pärmar som är så tidstypiska. 
(null)

(null)
Så härligt befriat från stylism. Hyllor staplade för maximal funktion och inte för estetiken. 
(null)
Dessa arkivskåp som man förvarade originalritningar i. Funktionellt och hur snyggt som helst. 
(null)

(null)
En klassisk och vanlig kontorsstol. En sån detalj ger mig massor med minnen. 
(null)

Foto: Anncha, stiligahem.se


60-tal